A Belügyminisztériumban is rájöttek arra, hogy ha valaki közmunkás lesz, jó eséllyel az is marad

társadalom
2018 szeptember 14., 09:00
comments 136

Az állami apparátus 100-ból 89 közmunkást nem tudott piaci álláshoz juttatni – derült ki egy a Népszava birtokába került belügyminisztériumi felmérésből. A belső elemzés szerint júniusban a közvetítési kísérletek mindössze 3,3 százaléka volt sikeres, és 89 százaléka kudarccal végződött. 8 százalék eredményét nem tudták rögzíteni.

Alkalmi munkára például az egész országban összesen csak 8 embert tudtak elhelyezni.

A felmérésből az is látszik, hogy a közmunkások egy nagy része ahelyett, hogy rendes álláshoz jutna, inkább bennragad a közmunkában. A júniusban nyilvántartott közmunkások 80,6 százaléka az előző három évből legalább egyet már közfoglalkoztatottként töltött el.

Ez annak fényében kicsit érthetőbbé válik, hogy a felmérés kitért arra is, a januárban vagy februárban megszűnt közfoglalkoztatás után a nyilvántartott álláskeresők 86 százalékát egyszer sem próbálták munkához juttatni. A legaktívabb megye Csongrád megye volt, ott a szakképzettek 78 százalékának legalább egy állást felajánlottak,

de máshol van, ahol még újabb közmunkát sem kínáltak.

Amiből egyébként egyre kevesebb van, a kormány szándéka az volt, hogy idén havi átlagban 160 ezer közmunkásnak adjon munkát, de ebből az lett, hogy valójában csak 142 930 embert tartottak nyilván közmunkásként. A lap szerint a létszámcsökkenés nem csak az állam döntésén alapult, hanem sok közmunkaprogramba nem találnak annyi embert, ahányat felvehetnének. Persze ezt területe váltogatja, még mindig Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében dolgozik az ország közmunkásainak harmada.

A belügyi tárca szakemberei a kormány számára készített összefoglalóban kimondják, hogy a tavaly márciusban hozott intézkedések nem hoztak eredményt:

„A közfoglalkoztatottak és a még ilyen munkához sem jutó álláskeresők elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedési esélyei – közvetítés hiányában – nem javultak”, miközben „nagy számban maradtak jövedelmet biztosító közmunka nélkül az álláskeresők”.

Azt, hogy a nincstelenek sok esetben évekre bennragadnak a közmunkában, kutatók már négy évvel ezelőtt kimutatták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.