Trump elrendelte egy rakat, az orosz befolyásolási kísérlettel kapcsolatos akta nyilvánosságra hozatalát

külföld
2018 szeptember 18., 05:29
comments 104

Donald Trump elnök hétfőn utasította igazságügyi minisztériumát, hogy oldják fel egy csomó, a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozást, illetve Trump kampánystábja és Oroszország összejátszását vizsgáló nyomozás iratának titkosítását. Ez olyasmi, amire elnökként joga van, de attól még nagyon olybá tűnik, hogy Trump szándéka ezúttal is az igazságszolgáltatás akadályozása, a részben ellene is folyó nyomozás nehezítése.

Erre utal többek között az, hogy a volt kampánytanácsadója, Carter Page elleni lehallgatást elrendelő bírósági határozat titkosításának feloldását is elrendelte, illetve elrendelte az FBI volt igazgatója és helyettese, James Comey és Andrew McCabe szöveges üzeneteinek nyilvánosságra hozatalát is.

Ezeket az iratokat az ügyészséget is felügyelő igazságügyi minisztérium nem csupán azért titkosította, mert amerikai nemzetbiztonsági érdekeket is sérthet a nyilvánosságra hozataluk, hanem azért is mert

egy folyamatban lévő vizsgálat tárgyát képzik.

Márpedig egy folyamatban levő vizsgálatot nagyban nehezíthet, ha a nyomozók a nyilvánossággal is kénytelenek megosztani minden ismeretüket.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy hamarabb közölték a sajtóval Trump utasítását, mint hogy megküldték volna az igazságügyi minisztériumnak, hogy pontosan melyik iratokat is kéne nyilvánosságra hozni. Pedig azokat a nyilvánosságra hozatal előtt még alaposan át kell néznie az amerikai kémszolgálatoknak és a Fehér Ház jogtanácsosának is, hogy semmiképpen ne leplezzenek le amerikai ügynököket, vagy veszélyeztessék máshogy a nemzetbiztonságot. Az igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint az FBI már meg is kezdte az egyeztetéseket a nemzeti hírszerzési igazgatóval.

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának legmagasabb rangú demokrata képviselője szerint Trump utasítása "a hatalommal való visszaélés", az iratok nyilvánosságra hozatala pedig "forrásokat kompromittálhat és hírszerzési módszereket leplezhet le". Schiff szerint ez persze nem érdekli Trumpot, "aki egyáltalán nem törődik az ország, csak a saját érdekeivel". (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.