A lengyel elnök megtalálta az utat Trump szívéhez

külföld
2018 szeptember 19., 09:15
comments 124

"Mennyire fontos önnek Lengyelország biztonsága" - tette föl a kérdést Donald Trumpnak egy újságíró az amerikai és a lengyel elnök keddi közös sajtótájékoztatóján. Jól sejtik, beugratós kérdés volt ez, hiszen Trump az idei nyár nagy részében nem győzött azon pufogni, hogy mennyibe kerül az Egyesült Államoknak a NATO, és még az Európában állomásozó amerikai csapatok létszámának csökkentésével is fenyegetőzött. Trump amúgy általában is túl költségesnek tartja az amerikai hadsereg külföldi állomásoztatását, amiről úgy véli, hogy az Egyesült Államok szövetségesei végső soron az amerikai adófizetők pénzén védetik meg magukat. Dél-Koreából is fontolgatta a csapatkivonást, és lemondta az országgal közös évi rendszeres hadgyakorlatokat.

Andrzej Duda és Donald Trump az amerikai elnök dolgozószobájában.
photo_camera Andrzej Duda és Donald Trump az amerikai elnök dolgozószobájában. Fotó: Evan Vucci/AP

Trump olvasata persze téves. Az amerikai csapatok jelenléte ugyan nyilván garantálja a fogadó országok biztonságát is, de az amerikai hadsereg nem altruista szívjóságból állomásoztat csapatokat szerte a világban, hanem kimondott önérdekből, az Egyesült Államok globális politikai és stratégiai céljainak megvalósítása érdekében - ahogy a NATO tagállamai sem azért költenek a GDP arányában kevesebbet a hadseregükre, mert spúrok, hanem mert az Egyesült Államokkal szemben a NATO nem visel hadat a fél világban, hogy azt ne is említsük, hogy az amerikai haderőfinanszírozás ökölszabálya szerint annyit kell költeni hadseregükre, mint amennyit a következő öt, hadseregére legtöbbet költő állam összesen fordít erre. Magyarán, ha a NATO tagállamai többet költenének a hadseregükre, idővel az amerikaiaknak is még többet kéne.

De térjünk vissza a kiindulópontunkhoz, a beugratós újságírói kérdéshez. "Ó, hát nagyon fontos. Lengyelország biztonsága, nekem?" - felelte zavartan. "Igen" - válaszolta a kérdező. "Majdnem olyan fontos, mint ennek az embernek [mutatott Dudára, a lengyel elnökre maga mellett]. Azt nem mondanám, hogy ugyanannyira, de majdnem" - felelte Trump.

"Nekem ez a legfontosabb" - vetette közbe Duda, majd bevitte a döntő csapást. "Remélem, hogy együtt megépítjük Lengyelországban a Trump Erődöt, elnök úr." És Trump máris kenyérre volt kenve. "Így van! Tudja mit? Igenis nagyon fontos nekem. Rendkívül fontos. Ők [mármint a lengyelek] nagyon nagyon különleges emberek. Lengyelország biztonsága nagyon fontos nekem, és az egy nagyon fontos ország" - felelte Trump a közös sajtótájékoztató hivatalos, fehér házi leirata szerint.

Az Egyesült Államok amúgy jelenleg is állomásoztat csapatokat Lengyelországban. Gyakorlatilag folyamatosan háromezer amerikai katona állomásozik az országban, de nem állandó jelleggel, hanem folyamatos váltásban. Lengyelország viszont azt szeretné, ha egy teljes amerikai dandárt telepítenének állandóra Lengyelországba, amely valóban komoly biztonsági garanciát jelentene egy esetleges orosz agresszióval szemben.

Duda látogatása ennek az apró retorikai trükknek köszönhetően végső soron sikeresnek mondható, bár a New York Times epés megjegyzése szerint kedd nem Duda napja volt. Bár az Európában a jogállamiság lebontása miatt Magyarországhoz hasonló páriastátusba került Lengyelország elnöke hivatalos látogatásra érkezhetett Washingtonba, a közös sajtótájékoztatón kábé ennyi szó esett Lengyelországról. A nagy számban megjelent amerikai sajtót ugyanis egyáltalán nem érdekelte Lengyelország, annál inkább, hogy Trump mit gondol szexuális erőszak gyanújába keveredett főbírójelöltje, Bret Kavanaugh ügyéről.

Kavanaugh kinevezésével Trump bebetonozhatná a konzervatív, abortuszellenes, keresztényjobboldali többséget a Legfelsőbb Bíróságon, de Kavanaugh kinevezési folyamatának legvégén nyilvánosságra került, hogy egy pszichológusprofesszor vádjai szerint a bírójelölt még kamaszként, 1982-ben részegen erőszakoskodott vele. Ezen pedig akár el is bukhat a megválasztása. A kinevezését előbb ugyanis a szenátus igazságügyi bizottságának is támogatnia kéne, ebben viszont a republikánusoknak csak egy fős többségük van, és a testület egyik republikánus tagja, a Trumppal szemben nagyon is kritikus Jeff Flake már jelezte, hogy erősen megingott, így már az se biztos, hogy Kavanaugh egyáltalán a bizottság támogatását megkapja. Őt és vádlóját elvileg hétfőn hallgatná meg a testület, bár most a Kavanaught megvádló pszichológus jelezte, hogy mivel szerinte a bizottság elkötelezett republikánus tagjai eleve kételkednek szava hitelességében, azt szeretné, ha a meghallgatás előtt még az FBI is kivizsgálná vádjait. (Via Buzzfeed, New York Times, A Vak Majom)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.