Kiszorítaná a kelet-európaiakat a brit munkaerőpiacról a brit kormány migrációs tanácsadótestülete

A brit kormány Migrációs Tanácsadótestülete (MAC) szerint korlátozni kéne az alacsony képzettségű munkaerő bevándorlását és Nagy-Britannia EU-s kilépése után fel kéne számolni az Európai Gazdasági Övezetből (EEA, ez az EU, Norvégia, Izland és Lichtenstein) érkezők bevándorlási előjogait. A világ más részéről érkezők előtt viszont jobban meg kéne nyitni a munkaerőpiacot. A jelenlegi szabályozás szerint az EEA-n kívülről évi 20700-an léphetnek be úgynevezett kettes szintű vízummal, amit csak magasan képzettek kaphatnak meg, akik nagy-britanniai munkahelyükön minimum évi 30 ezer fontot kereshetnek.

A MAC szerint nem pusztán növelni kéne az így kiadható vízumok számát, de a követelményeket is csökkenteni kéne: a legmagasabb végzettségűek mellett a középfokú végzettségűek előtt is meg kéne nyitni ezt a lehetőséget.

A MAC szerint az EU-ból, főleg a 2004 után csatlakozott kelet-európai országokból képzetlen, vagy alacsony képzettségű munkaerő áramlott az országba, akik aztán keveset fizető állásokban helyezkedtek el. Ez ugyan serkentette bizonyos szektorok - például az élelmiszeripar - növekedését, de szerintük ezzel párhuzamosan káros hatásai is voltak, mert lefele szorította a jövedelmeket ezekben a szektorokban.

A MAC elismeri, hogy a változtatás rövid távon zavarokat és visszaesést okozhat, de szerintük hosszabb távon ezt ellensúlyozhatja a magasan képzett munkaerő nagyobb hozzáadott értékű munkája, amely a termelékenységet és a bérszínvonalt is növelné. Alan Manning, a MAC elnöke a javaslata ellen tiltakozó iparágak panaszaira reagálva azt javasolta nekik, hogy az olcsó vendégmunkások helyett gondolkozzanak a meglévő munkaerejük termelékenységének növelésén, vagy "gondolkozzanak béremelésen, a munkakörülmények javításán, hogy vonzóbbá váljanak" - végül is ezeket az állásokat azért kelet-európai bevándorlók töltik be, mert a brit melósok annyiért nem vállalják a munkát. (Via Financial Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.