Jövőre már Törökországban gyártják a Negrót, a győri cukorkagyár bezár

2018 szeptember 20., csütörtök 15:32
170

A tulajdonos áthelyezi a Negro cukorkák gyártását a törökországi üzemébe jövő év június végéig, ezzel megszűnik a cukorkagyár működése Győrben 

- tájékoztatta a Mondelez Hungária Kft., valamint a Győri Keksz Kft. kommunikációs tanácsadója csütörtökön az MTI-t.

A kép innen

Kertész Péter elmondta, hogy az üzemben dolgozó 35 embert csütörtökön értesítette a gyár vezetősége a döntésről. Október végéig pedig befejeződik a Halls cukorkák gyártásának áttelepítése a cég új cukorka- és rágógumigyártó üzemébe, a lengyelországi Skarmibierzbe, amelyet 2016 év elején jelentettek be.

A kommunikációs tanácsadó emlékeztetett, hogy 2016 közepén kezdte meg a tárgyalásokat a potenciális vevőkkel a Mondelez International csoporthoz tartozó Győri Keksz Kft. a Negro és vele együtt az azt gyártó győri bázis eladásának ügyében, amelyek sikertelenek voltak, mert 

nem találtak olyan vevőt, amely biztosítani tudta volna az üzem és a Negro márka hosszútávon is fenntartható működését és növekedését.

A cég vezetősége megkezdte a tárgyalásokat a szakszervezettel, reményeik szerint november végéig sikerül „tisztességes és méltányos szociális megállapodást létrehozni”. A cég minden segítséget megad munkavállalóinak, hogy a régióban ismét el tudjanak helyezkedni - mondta.

Hangsúlyozta: a cukorkák minőségére nincs hatással a gyártás áthelyezése. A Gebzében található gyár a vállalatcsoport egyik legtapasztaltabb cukorkagyártó létesítménye, az áttelepítést követően a Negro fenntartható módon versenyképes marad - fogalmazott. 

A Negro cukorkát állítólag 1925-ben találta fel az olasz származású Pietro Negro Budapesten, miután eszébe jutott, hogy a keménycukorka-termeléssel keletkező, egyébként kidobásra kerülő törmelékcukrot is fel lehetne használni, ráadásul egy rendkívül hasznos formában - toroktisztítóként. A negrót az 1930-as években kezdte el gyártani a Stühmer gyár, az ötvenes években lezajlott államosítás után pedig a Budapesti Csokoládégyárban készültek a fekete cukorkák.

Amikor a hungarikum-törvényt tárgyalták a parlamentben, Simicskó István még a védendő termékek közé sorolta a negrót - a csabai kolbász, a csigatészta, az ágyaspálinka, a konyakos meggy és a libatepertő mellett.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt