Kötelezővé tették az e-naplót az iskolákban, sokan lassú és hibás rendszerre panaszkodnak

oktatás
2018 szeptember 21., 05:41
comments 265

Ebben a tanévben már kötelezővé tették az állami iskolák számára, hogy elektronikus naplót használjanak. A 168 óra cikke szerint viszont súlyos problémák vannak a rendszerrel, és sok pedagógus panaszkodik arra, hogy megkeseríti az életét.

Az e-napló rendszerének neve Kréta (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer), ennek szoftvere elvileg a felsőoktatásban már működő Neptunra alapul. 

A Nem kérünk a Kréta naplóból! nevű Facebook-csoport szerint a rendszer lassú, percekbe telik egyetlen érdemjegy beírása, és rengeteg felesleges adminisztráció kell hozzá. Közben sokszor a diákok sem tudnak bejelentkezni. Szerintük a rendszer átláthatatlan, és nem tud kezelni olyan alapproblémákat, mint például amikor egy diák nem egy egész napot, csak egy órát hiányzik. „A diákok felhasználó neve az oktatási azonosítójuk, jelszavuk pedig a születési dátumuk, így bárki könnyen belenézhet az adataikba”, írják.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének volt elnöke a 168 órának azt mondta: 

az iskolák döntő többségének egyszerűen nincs meg a megfelelő informatikai háttere ahhoz, hogy a tanárok azokon oldják meg az e-naplóval járó adminisztrációs feladatokat. 

A tantermek többségében egyáltalán nincs, a tanári szobákban pedig szinte alig van számítógép. A rendszer kiépítése pedig több mint 1 milliárd forintba került. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.