A harmadik világban rendkívül optimisták a fiatalok. Nyugaton nem annyira

Bár a nyugati országokban felnövekvő kamaszok optimistábbak a felnőtteknél, messze nem annyira derűlátóak, mint szerencsétlenebb sorsú országokba született kortársaik. Az Ipsos közvélemény-kutató a Bill és Melinda Gates Alapítvány felkérésére a világ 15 országában kérdezett 12-17 éves fiatalokat, a felmérés eredményeit a Guardian közölte.

A kutatás alapján a világ legoptimistább fiataljai Kenyában élnek, ott 95,4 százalékuk derűlátó a jövőjével kapcsolatban. Alex Awiti, az Aga Khan Egyetem oktatója szerint azért, mert a térségben élő fiatalok tudják, hogy van beleszólásuk a dolgokba. Kenyában a 35 évnél fiatalabbak a népesség 80 százalékát adják, így a fiatalok tudják, hogy "ha minden fiatalt mozgósítanak, napokon belül megdönthetik a környék bármelyik kormányát".

A világ elvben boldogabbik felén, Svédországban viszont a fiatalok kevesebb mint kétharmada látja derűsen a jövőjét. Michael Birkjaer, a szomszédos Dániában működő Boldogságkutató Intézet elemzője szerint a nyugati fiatalok még mindig a 2008-2009-es nagy pénzügyi válságot nyögik. "Szembesülnek azzal, hogy a mostani fiatal felnőtteké az első generáció, amely nem fog jobban élni a szüleinél" - mondta a Guardiannek, hozzátéve, hogy a fejlődő országokban "elérhetőbbnek tűnik" az, ami ott már jólétnek számít.

A felmérésben azt is vizsgálták, hogy a lányok hogy látják jövőjüket. Németországban csak 31,7 százalékuk számított rá, hogy javulni fognak a nők életkörülményei, míg Indiában ez az arány 77,6 százalék volt. A Guardian szerint Indiában ugyan az elmúlt években egyre több figyelem irányul a nők jogaira, néhány nemi erőszak országos felháborodást váltott ki és társadalmi vita is indult a nők helyzetéről. Jogvédők szerint ugyanakkor a valóság ennél kiábrándítóbb, például 2012 óta 60 százalékkal, évi negyvenezerre nőtt a jelentett nemi erőszakok száma. "A kormánypárt azt hirdeti, hogy a nőknek otthon van a helyük, és négy gyermeket kell szülniük. Szerintük a nők viselkedése és öltözködése miatt van annyi erőszak" - mondta a Guardiannek Ruchira Gupta, egy nőjogi szervezet, az Apne Aap alapítója. "A nők jogai nemhogy javultak, még romlottak is Indiában" - mondta.

Indiában amúgy a fiatalok háromnegyede úgy véli, hogy a nők rosszabb körülmények között élnek. A skála másik végén Oroszország van, ahol mindössze a fiatalok ötöde gondolja úgy, hogy a férfiak jobb körülmények között élnek a nőknél. Ott amúgy tavaly dekriminalizálták a családon belüli erőszakot.

A felmérés egyik legérdekesebb adata szerint míg Kenyában a fiatalok 19,6 százaléka tölti napja felét házimunkával, Svédországban csupán 6,4, Nagy-Britanniában 4,9, Franciaországban 4,8 százalékuk van befogva ilyen feladatokra.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.