Százfős tömeg lincselt meg és gyújtott fel egy rendőrt Mexikóban

külföld
2018 szeptember 29., 05:55

A lincselés Hidalgo államban történt, a helyi hatóságok szerint a feldühödött helyiek Metepec városában rontottak rá a nyomozóra: a város főterére hurcolták, és ütni-verni kezdték. Ezen kívül három további embert is lefogtak. 

A rendőrnyomozót le is locsolták benzinnel, majd meggyújtották. Azt egyelőre nem tudni, hogy a helyiek tudták-e, hogy egy rendőrről van szó. A férfi életét vesztette, a segítségére érkező rendőrök már csak a többi lefogott embert tudták kimenteni. 

A tömeg állítólag azért dühödött fel, mert elterjedt a városban, hogy a férfiak gyerekrablásokra készülnek. 

A rendőrség most nyomozást indított, hogy megállapíthassák, ki felelős a támadás elindításáért. A közelmúltban több hasonló eset is történt az országban, és a rendőrség munkáját segítette, hogy a lincselő tömegben általában akadtak olyanok, akik rögzítették, majd online megosztották a támadást. 

Egy hónapon belül öt gyilkosság történt amúgy Mexikóban, amit gyerekrablásokról szóló kamu híresztelések indítottak el. Négy esetben el is égették a lincselés áldozatát. A hatóságok szerint ezek a híresztelések a közösségi oldalakon terjednek, és arra kérik a közvéleményt, hogy ne üljenek fel az ilyen híreknek. 

Nem ez volt az első eset, hogy a hatóságok embereit gyilkolták meg Mexikóban azért, mert a helyiek gyanúsnak ítélték, ahogy a környéken szaglásznak. 2004-ben Mexikóváros külvárosában vert agyon két szövetségi ügynököt egy kisebb tömeg, mert a rendőrök iskolás gyerekekről készítettek fotókat. Az ügynökök egy nyomozás miatt voltak ott, de a helyiek akkor is emberrablókra gyanakodtak. 

Néha pedig az is elég, ha rossz helyen tesz fel kérdéseket valaki: 2015-ben Ajalpan lakói vertek halálra két fiatal férfit, mivel azok szerintük gyanúsan kérdezősködtek a városban. Mint utólag kiderült, közvélemény-kutatás készítése volt a munkájuk, és a helyiek tortilla-fogyasztási szokásait kellett volna felmérniük. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.