Időközi: nagyot nyert az ellenzék Rákospalotán, a Fidesz meg egy kisebbet Kőbányán

Két időközi önkormányzati választást is tartottak vasárnap Budapesten.

A XV. kerületben a DK-s polgármester, Hajdu László tavasszal parlamenti mandátumot szerzett, ezért kellett most rendkívüli polgármester-választást tartani. Ezt a független, a Rászorulókat Támogatók Egyesülete nevű civil szervezet és a Magyar Szolidaritás Mozgalom színeiben induló, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Liberálisok által támogatott Németh Angéla, Hajdu korábbi alpolgármestere nyerte a fideszes László Tamás előtt.

A nagyobb tétnek megfelelően itt, a XV. kerületben jóval nagyobb volt a részvétel, mint Kőbányán, de ez is csak a választók bő egyharmadát jelentette.  A szavazatok 95,71 százalékának megszámolása után Németh 10760 - 10104-re vezet, így szinte biztosan ő lesz a polgármester.

Ez az eredmény a Fidesz országos tarolása ellenére kicsit sem meglepetés, az ellenkezője lett volna szenzáció. A XV. kerület ugyanis stabilan baloldali környék, ahol Hajdu a tavaszi országgyűlési választáson a Fidesz országos hengere ellenére simán megverte Németh mostani fideszes ellenfelét, László Tamást. A Fidesz itt annyira gyenge, hogy a helyi szervezet évek óta maradkodással és belháborúkkal volt elfoglalva, de annyira, hogy 2015-ben fel is oszlatták. Az újjálalakulást levezénylő László most bizonyíthatott volna, de a jelek szerint neki sem sikerült a pártszervezés. Ezt már amúgy abból is sejteni lehetett, hogy a 2015-ös újjáalakulás óta 3 fideszes önkormányzati képviselő is otthagyta a pártfrakciót és függetlenként inkább Hajdut támogatta.

Kőbánya egészen más tészta. Itt egy fideszes képviselő visszalépése miatt kellett időközi választást kiírni. A kerületi politikát a Fidesz uralja, a párt az előző önkormányzati választáson az összes egyéni körzetet megnyerte, a most megüresedett helyet például a szavazatok 46 százalékával. 

Itt annyi volt a különlegesség, hogy a jelöltet állítani képtelen baloldali ellenzék végül a Momentum jelöltjét, Kovács Róbertet támogatta. Itt egészen extra alacsony volt a részvétel: a 4323 érintett választópolgár közül csak 916, vagyis kevesebb, mint a 18 százalékuk ment el szavazni. A Fidesz színeiben induló református lelkész, Szilágyi-Sándor András végül 82 szavazattal, 488-406-ra verte meg Kovácsot. Az 53,5 százalékos eredménye még az elődjéénél is jobb, igaz minimális részvétel mellett.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.