A Néppárt egyik elnökjelöltje szerint ahogy Oroszország kívülről, úgy Orbán belülről támadja a közös európai értékeket

POLITIKA
2018 október 02., 16:57
comments 124

Kemény hangon kritizálta a magyar miniszterelnököt Alexander Stubb, aki Manfred Weberrel szemben indul a Néppárt csúcsjelöltségéért a 2019-es európai parlamenti választásokon. Az ötvenéves finn politikus az EPP győzelme után akár a Európai Bizottság elnöke is lehet. 

"Nem tudom, hogy Orbán Viktor DNS-ét tanulmányozták-e már, de én azt hiszem, mégiscsak egy európai DNS-ről beszélünk az ő esetében is,"

válaszolta az Euronews riporterének kérdésére. Stubb korábban arról beszélt, hogy "az európai identitásnak, a bennünk élő, gondolatainkat meghatározó DNS-nek az emberi méltóság, a szabadság és demokrácia, a jogállam és az emberi jogok tiszteletben tartásán kell nyugodnia". Erre reflektálva kérdezték tőle, hogy Orbán Viktor ideológiai DNS-e megfelel-e ennek a leírásnak? Stubb szerint

"ha nincsenek értékeink és azokhoz nem ragaszkodunk, nincs semmink. Emlékszünk még talán, hogy az EU nem csupán egy ideológiai konstrukció, ami jobb és baloldalra oszlik, hanem egy közös értékeken alapuló közösség. Ez az unió alkotmányának 2. cikkelyében rögzítve is van, és én aggódom, hogy ezeket az értékeket most kívülről is támadják - lásd Trump, Kína és Oroszország - és belülről is, olyan országok, mint Lengyelország, Olaszország és Magyarország. És az EPP-n belül is harcolnak ellene olyan szereplők, mint Orbán."

photo_camera Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Arról, hogy ki akarja-e zárni az Néppártból a Fideszt, elmondta, hogy tiszta és egyértelmű vitát szeretne. 

"A Néppárt október 17-ei kongresszusán nyilvánossá kell tenni. Aztán ennek fényében lépjünk akcióba. Ha Orbán Viktor és a pártja követi a szabályainkat, és osztja az értékeinket, maradhatnak. Ha nem, mehetnek. Ilyen egyszerű ez az egész,"

jelentette ki. A szabadság, emberi jogok, a jogállam, az egyenlőség és a tolerancia megkérdőjelezhetetlenek, hangsúlyozta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.