Jane Hawking szerint nem elég hiteles A mindenség elmélete

külföld
2018 október 04., 09:54
comments 93
Jane és Stephen Hawking A mindenség elmélete londoni bemutatóján, 2014. december 9-én.
photo_camera Jane és Stephen Hawking A mindenség elmélete londoni bemutatóján, 2014. december 9-én. Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Jane Hawking, aki harminc éven át volt a néhai Stephen Hawking neje, ismét támadást intézett a kapcsolatukat feldolgozó, közönség- és kritikai sikert is arató 2014-es film, A mindenség elmélete ellen. A filmet ugyan az ő emlékiratai, az Utazás a végtelenbe alapján forgatták, de Hawking állítása szerint az alkotói a film játékidejére hivatkozva olyan jelentős mértékben változtatták meg a történetet, hogy az már nem valós fényében tünteti fel kapcsolatukat.

"Tudtam, hogy ha hibák lesznek a filmben, akkor azok már örökre így fognak bevésődni. És ez is történt" - mondta a Henley irodalmi fesztiválon. "Ez nagyon idegesítő, és nem akartam, hogy ez legyen. Sose higgyék el azt, amit a moziban látnak" - mondta.

A mindenség elmélete Jane és Stephen Hawking házasságának története, de valahogy teljesen kimaradt belőle, hogy a pár nem Cambridge-ben töltötte az egész életét, hanem állandó utazgatással, ami, tekintettel Hawking betegségére, elég komoly erőfeszítéseket igényelt a férje ápolása mellett két gyereket is nevelő, saját tudományos karrierjét feladó Jane-től. Pedig még a nászútjukat is egy amerikai fizikai konferencián töltötték.

Jane Hawking például felvetette, hogy igazán lehetne a filmben egy jelenet, amin gyorsított felvételen mutatják, ahogy a család útra kell: ahogy összepakolják és bepakolják a bőröndöket, a tolókocsit és az utasokat egy kocsiba, mert ez jól jellemezte egész életüket. "De azt mondták, hogy az időbeli megkötések miatt ez lehetetlen" - mesélte.

Hawking már a film bemutatásakor jelezte aggályait, amivel mások is egyetértettek. Michelle Dean filmkritikus szerint a film például teljesen elhanyagolta annak bemutatását, hogy hogyan is jutott Jane arra a döntésre, hogy feláldozza saját karrierjét. Ahogy a film teljesen elkente a végül a válásukhoz vezető konfliktus bemutatását is, így azok, akik nem olvasták a könyvet, csak a filmet láthatták, úgy hihetik, hogy a pár csodálatos, könnyáztatta, tiszteletteljes beszélgetés során jutott az elhatározásra, nem pedig üvöltözős vita végén egy nyaralás alatt. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.