Jane Hawking szerint nem elég hiteles A mindenség elmélete

2018 október 4., csütörtök 9:54
98
Jane és Stephen Hawking A mindenség elmélete londoni bemutatóján, 2014. december 9-én. Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Jane Hawking, aki harminc éven át volt a néhai Stephen Hawking neje, ismét támadást intézett a kapcsolatukat feldolgozó, közönség- és kritikai sikert is arató 2014-es film, A mindenség elmélete ellen. A filmet ugyan az ő emlékiratai, az Utazás a végtelenbe alapján forgatták, de Hawking állítása szerint az alkotói a film játékidejére hivatkozva olyan jelentős mértékben változtatták meg a történetet, hogy az már nem valós fényében tünteti fel kapcsolatukat.

"Tudtam, hogy ha hibák lesznek a filmben, akkor azok már örökre így fognak bevésődni. És ez is történt" - mondta a Henley irodalmi fesztiválon. "Ez nagyon idegesítő, és nem akartam, hogy ez legyen. Sose higgyék el azt, amit a moziban látnak" - mondta.

A mindenség elmélete Jane és Stephen Hawking házasságának története, de valahogy teljesen kimaradt belőle, hogy a pár nem Cambridge-ben töltötte az egész életét, hanem állandó utazgatással, ami, tekintettel Hawking betegségére, elég komoly erőfeszítéseket igényelt a férje ápolása mellett két gyereket is nevelő, saját tudományos karrierjét feladó Jane-től. Pedig még a nászútjukat is egy amerikai fizikai konferencián töltötték.

Jane Hawking például felvetette, hogy igazán lehetne a filmben egy jelenet, amin gyorsított felvételen mutatják, ahogy a család útra kell: ahogy összepakolják és bepakolják a bőröndöket, a tolókocsit és az utasokat egy kocsiba, mert ez jól jellemezte egész életüket. "De azt mondták, hogy az időbeli megkötések miatt ez lehetetlen" - mesélte.

Hawking már a film bemutatásakor jelezte aggályait, amivel mások is egyetértettek. Michelle Dean filmkritikus szerint a film például teljesen elhanyagolta annak bemutatását, hogy hogyan is jutott Jane arra a döntésre, hogy feláldozza saját karrierjét. Ahogy a film teljesen elkente a végül a válásukhoz vezető konfliktus bemutatását is, így azok, akik nem olvasták a könyvet, csak a filmet láthatták, úgy hihetik, hogy a pár csodálatos, könnyáztatta, tiszteletteljes beszélgetés során jutott az elhatározásra, nem pedig üvöltözős vita végén egy nyaralás alatt. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt