Negyven év után szabadítottak ki egy rabszolgát Angliában

külföld
2018 október 04., 06:36
comments 155

A mindössze kétméteres kunyhóban csupán egy kerti fémszék és egy összevizelt matrac volt. A brit hatóságok szerint ebben a viskóban raboskodott 40 éven át az az 58 éves férfi, akit a rendőrség különleges egysége szabadított ki a cumbriai Carlisle-tól északra.

Ebben a viskóban találtak rá az 58 éves férfira, akit a hatóságok gyanúja szerint negyven éve tartottak rabszolgaként.
photo_camera Ebben a viskóban találtak rá az 58 éves férfira, akit a hatóságok gyanúja szerint negyven éve tartottak rabszolgaként. Fotó: GLAA - közkincs

A hatóságok őrizetbe vettek egy 79 éves férfit, aki a gyanújuk szerint rabszolgaként tartotta áldozatát, akit most orvosok vizsgálnak ki, és traumaspecialisták ápolnak.

A kizsákmányolt és sérülékeny munkások érdekében eljáró különleges alakulat, a GLAA nyomozói szerda hajnalban ütöttek rajta a tanyán, miután bizalmas bejelentővonalukon értesítették őket.

"Mint a nyúl a reflektorfényben, annyira zavart volt, amikor rátaláltunk" - mesélte Martin Plimmer, a GLAA vezető nyomozója. Mint mondta, a férfi saját mocskában aludt a földön a fűtetlen, fagyos viskóban. "Nincs ember, akinek ilyen körülmények között kéne élnie" - mondta.

Plimmerék úgy tudják, hogy a férfit 16-17 éves kora óta kényszeríthették arra, hogy ingyen, rabszolgaként dolgozzon. Arról nincs tudomásuk, hogy az elmúlt negyven évben megpróbált-e szabadulni a rabságából. "Olyan hosszú ideje tart ez a trauma, hogy nagyon hosszú folyamat lesz elnyerni a bizalmát" - mondta Plimmer, aki saját bevallása szerint hosszú karrierje során még sosem találkozott olyan áldozattal, akit negyven évig rabszolgaként tarthatnak. "Úgy hiszem, hogy ez lehet a leghosszabb ideig tartó rabság, amivel valaha foglalkoztunk. Rendkívül szomorú és súlyos eset" - mondta.

A GLAA közleményében hangsúlyozta, hogy Nagy-Britanniában nagyon sok formában létezik a modern rabszolgaság. A hatóságok adatai szerint míg 2013-ban 13 ezer, 2018-ban már 136 ezer áldozatot azonosítottak. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.