Húszezren tüntettek Skócia függetlenségéért

Mintegy húszezer ember vonult az  utcára szombaton Edinburgh-ban Skócia függetlenné válását követelve.

Skóciában 2014-ben tartottak népszavazást az országrész függetlenné válásáról, és akkor a többség, 55,3 százalék arra szavazott, hogy maradjanak az Egyesült Királyság része. Az alig egy évvel későbbi Brexit-népszavazást követően azonban felerősödtek azok a hangok, melyek újabb népszavazást tartanak időszerűnek Skócia elszakadásáról. Ettől azonban London egyelőre elzárkózik. 

Nicola Sturgeon skót kormányfő korábban úgy nyilatkozott, akkor fogja nyilvánosságra hozni ezzel kapcsolatos terveit, ha a brit kilépés, a Brexit feltételei világosak lesznek. Az Egyesült Királyság a jelen állás szerint 2019. március 29-én éjfélkor elhagyja az Európai Uniót. 

A skótok többsége 2016-ban a bennmaradásra voksolt. Ennek ellenére az uniós jogot Brüsszelben úgy értelmezik, hogy ha egy tagállam egy része kiválik az adott tagállamból, akkor az Európai Unióból is kiválik, amit a skótok többsége nem akar. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.