A fehéroroszok szerint a Roszatom határidőre megépíti az atomerőművet

2018 október 9., kedd 12:12
30

Az Asztravec közelében épülő atomerőmű első blokkja, az eredeti terveknek megfelelően 2019-ben, a második blokk pedig 2020-ban készül el, a projekt orosz fővállalkozója, a Roszatom az ütemterv szerint halad a munkálatokkal – mondta Viktor Karankevics fehérorosz energetikai miniszter a 23. Fehérorosz energetikai és környezetvédelmi expo plenáris ülésén, Minszkben.

Illusztráció: Eugene Odinokov/Szputnyik

Azt mondta, a legszigorúbb nemzetközi biztonsági követelményeknek megfelelő 3+ generációs – a paksi bővítésnél is alkalmazandó – VVER-1200-as reaktorokkal épülő blokkok az üzemeltetés után évi kb. 5 milliárd m3 földgáz megtakarítását, és kb. 10 millió tonna széndioxid-kibocsátás megelőzését teszik lehetővé.

Ija Malkina, a fehérorosz környezetvédelmi miniszter első helyettese a plenáris ülésen hangsúlyozta, hogy a fenntartható fejlődés és a széndioxid-kibocsátás mérséklése érdekében, a nemzetközi tendenciákkal összhangban, Fehéroroszország támogatja az atomenergia és a megújuló energia együttes használatát.

A kedden nyílt két napos expón 20 ország kiállítói vesznek részt, a kísérő rendezvényeken előadások hangzanak el a környezetvédelem és az energetika kapcsolatáról, a fejlődés lehetséges irányairól.

A Roszatom kelet-európai részlegének vezetője, Vlagyimir Gorn a keddi kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, az atomenergetika felhasználása a fenntartható fejlődés része, gazdasági szempontból előnyös, hozzájárul a gazdasági növekedéshez, például egy munkahely az atomenergetika szektorban 10 további munkahelyet teremt más ágazatokban. Gorn arra hívta fel a figyelmet, hogy az energiatermelés mellett az atomenergetika hozzájárul a tudományos kutatásokhoz és a magas technológiai termékek exportjához is, emellett az atomenergia egészségügyi alkalmazása is egyre elterjedtebb – írja az MTI.

A paksi atomerőmű bővítéséről nemrég készítettünk egy rövid filmet, ajánlom mindenkinek:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt