2040-re a spanyolok lehetnek a világ leghosszabb életű emberei

2040-re, hacsak nem valósulnak meg addigra a klímakutatók rémálmai, és pusztulunk el mind, Spanyolország megelőzheti a még pár éve is örökös világelsőnek tűnő Japánt a leghosszabb várható élettartam ranglistáján. A témában az eddigi legátfogóbb kutatást végző tudósok szerint ebben főleg a spanyolok étkezési szokásainak, a mediterrán diétának van szerepe.

Az előrejelzést jegyző amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) szerint egészségünket és élettartamunkat leginkább olyan tényezők befolyásolják, melyek nagyban összefüggnek táplálkozási szokásainkkal: a túlsúly, a magas vérnyomás és vércukorszint. Emellett persze a dohány- és alkoholfogyasztásnak is komoly szerepe van. 

"Spanyolország e tekintetben jól teljesít, bár dohányzás tekintetében jobban is teljesíthetne" - mondta Christopher Murray, az IHME igazgatója. A kutatás szerint a spanyolok étrendje kiemelkedően jó, ezért is lehet 2040-re már 85,8 év az átlagos várható élettartam. Japánban akkor 85,7 év lesz az IMHE szerint ez az érték, főleg a dohányzás és az egyre gyakoribb elhízás miatt. (Via The Guardian. A tanulmány a Lancetben jelent meg, letölthető .pdf-ben)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.