Index: Megvan, mi lesz a közigazgatásból kirúgott hivatalnokok sorsa

Az Index birtokába jutott az az előterjesztés, melyben azt részletezik, hogyan segítik az államigazgatásból elbocsátani tervezett munkavállalók újbóli elhelyezkedését. 

A Karrier Híd néven futó program megerősíteni látszik a korábbi sajtóértesüléseket, melyek szerint a cél az, hogy a közszféra hiányszakmái felé tereljék a hivatalnokokat. Korábban arról lehetett hallani, hogy többek között kórházi ápolókként, műtősegédekként vagy bölcsődei-óvodai gyermekfelügyelői, gondozói munkakörökre csoportosítanák át ezeket az embereket egy képzés után. A mostani javaslatban ez is szerepel lehetséges opcióként. A tervek szerint mintegy 9000 embert bocsátanának el, köztük olyan kormánytisztviselőket, akiknek jogviszonya az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Újbóli alkalmazásukat szociális hozzájárulási adó-kedvezménnyel segítenék.

Az előterjesztésben szerepel egy Restart up nevű program is, melynek lényege, hogy vállalkozókat faragnának a kirúgott hivatalnokokból. A harmadik pontban részletezik a fent már említett átképzést, mellyel a közszféra hiányszakmáiban enyhítenék a munkaerőhiányt. Felmerül, hogy uniós pénzből képeznék át a dolgozókat, illetve hogy ingyenes tanácsadással, pszichológiai szolgáltatásokkal, karriertervezéssel segítenék a kirúgott munkatársakat. 

Az előterjesztésben szerepel a hajléktalanság büntethetővé tételével kapcsolatban a kormányzati kommunikációban feltűnően gyakran használt gondoskodás szó is: a javaslat szerint a létszámcsökkentéssel érintettek részére a felmentésről szóló okirattal együtt egy tájékoztatót is átadnak majd az intézkedésekről.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.