Index: Megvan, mi lesz a közigazgatásból kirúgott hivatalnokok sorsa

politika
2018 október 17., 07:35
comments 339

Az Index birtokába jutott az az előterjesztés, melyben azt részletezik, hogyan segítik az államigazgatásból elbocsátani tervezett munkavállalók újbóli elhelyezkedését.

A Karrier Híd néven futó program megerősíteni látszik a korábbi sajtóértesüléseket, melyek szerint a cél az, hogy a közszféra hiányszakmái felé tereljék a hivatalnokokat. Korábban arról lehetett hallani, hogy többek között kórházi ápolókként, műtősegédekként vagy bölcsődei-óvodai gyermekfelügyelői, gondozói munkakörökre csoportosítanák át ezeket az embereket egy képzés után. A mostani javaslatban ez is szerepel lehetséges opcióként. A tervek szerint mintegy 9000 embert bocsátanának el, köztük olyan kormánytisztviselőket, akiknek jogviszonya az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Újbóli alkalmazásukat szociális hozzájárulási adó-kedvezménnyel segítenék.

Az előterjesztésben szerepel egy Restart up nevű program is, melynek lényege, hogy vállalkozókat faragnának a kirúgott hivatalnokokból. A harmadik pontban részletezik a fent már említett átképzést, mellyel a közszféra hiányszakmáiban enyhítenék a munkaerőhiányt. Felmerül, hogy uniós pénzből képeznék át a dolgozókat, illetve hogy ingyenes tanácsadással, pszichológiai szolgáltatásokkal, karriertervezéssel segítenék a kirúgott munkatársakat.

Az előterjesztésben szerepel a hajléktalanság büntethetővé tételével kapcsolatban a kormányzati kommunikációban feltűnően gyakran használt gondoskodás szó is: a javaslat szerint a létszámcsökkentéssel érintettek részére a felmentésről szóló okirattal együtt egy tájékoztatót is átadnak majd az intézkedésekről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.