Legalább százezren már aláírták Hadházy Ákos petícióját

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"Százezres nagyságrendben" írták már alá az általa kezdeményezett petíciót, mondta az Indexnek Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. Hadházy "Ne hagyjuk büntetlenül" címen azért gyűjt aláírásokat, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra, és kikényszerítse, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A célja, hogy karácsonyig, de legkésőbb a tavaszi EP-választásig összejöjjön egymillió aláírás.

Hadházy bizakodó, hogy ez sikerülhet, mert még nem is kezdték el mindenhol az aláírásgyűjtést, illetve a gyűjtésben részt vevő pártok a jövő hétre ígérték, hogy összesítik eddigi eredményeiket, úgyhogy azt még bele se számolta a "százezres nagyságrendű" aláírásba, amiről az Indexnek beszélt.

A gyűjtés nehézségeire is kitért. Aktivistából sok van - eleinte 1200 aktivistáról beszélt -, de nincs aki helyben koordinálná a munkájukat. Ugyanakkor öntevékenységükre is mondott példát, állítása szerint egy kis faluból hívta egy bácsi, aki letöltötte az ívet, és már 650 aláírást gyűjtött. A gyűjtőktől tudja, hogy kormánypárti szimpatizánsok is aláírják az íveket, mert "nem a korrupció miatt szavaztak a Fideszre".

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.