Lehet, hogy végig rosszul tudtuk, hogy mikor pusztult el Pompeji

külföld
2018 október 17., 07:23
comments 187

Eddig minden történelemkönyvben az szerepelt, a várost a Vezúv időszámításunk szerint 79. augusztus 24-i kitörése pusztította el. Ez most megváltozhat - erről a BBC ír.

photo_camera Fotó: Manuel Cohen/Manuel Cohen

Az olasz kulturális miniszter, Alberto Bonisoli rendkívülinek nevezte a felfedezést, mely szerint lehetséges, hogy nem is augusztusban, hanem hónapokkal később történt a katasztrófa. Erre egy most előkerült felirat alapján következtetnek, melyet októberi dátummal láttak el. A történészek eddig korabeli feljegyzések alapján lőtték be a vulkánkitörés dátumát, melyet egészen idáig pontosnak véltek. Elsősorban ifjabb Plinius beszámolóira támaszkodtak, aki nagyon részletesen írt Pompeji pusztulásáról.

A most feltárt régészeti emlékek között található ez a szénnel készült felirat, melyet feltehetően egy a házat felújító munkás vésett a falra októberi dátummal. A kutatók most úgy vélik, október 24. lehet a vulkánkitörés pontos dátuma.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.