Lehet, hogy végig rosszul tudtuk, hogy mikor pusztult el Pompeji

Eddig minden történelemkönyvben az szerepelt, a várost a Vezúv időszámításunk szerint 79. augusztus 24-i kitörése pusztította el. Ez most megváltozhat - erről a BBC ír. 

Fotó: Manuel Cohen/Manuel Cohen

Az olasz kulturális miniszter, Alberto Bonisoli rendkívülinek nevezte a felfedezést, mely szerint lehetséges, hogy nem is augusztusban, hanem hónapokkal később történt a katasztrófa. Erre egy most előkerült felirat alapján következtetnek, melyet októberi dátummal láttak el. A történészek eddig korabeli feljegyzések alapján lőtték be a vulkánkitörés dátumát, melyet egészen idáig pontosnak véltek. Elsősorban ifjabb Plinius beszámolóira támaszkodtak, aki nagyon részletesen írt Pompeji pusztulásáról. 

A most feltárt régészeti emlékek között található ez a szénnel készült felirat, melyet feltehetően egy a házat felújító munkás vésett a falra októberi dátummal. A kutatók most úgy vélik, október 24. lehet a vulkánkitörés pontos dátuma. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.