Trump szerint nem ő lesz a felelős azért, ha a republikánusok kikapnak novemberben

külföld
2018 október 17., 08:54
comments 113

Előre hárítja a felelősséget Donald Trump a republikánus párt várható választási szereplése miatt. November 6-án tartják a félidős választást az Egyesült Államokban, ahol a képviselőket kettő, a szenátorokat pedig hat évre választják, így minden második évben az egész képviselőházat és a szenátorok harmadát újra kell választani.

Az ilyen félidős választások hagyományosan az elnök teljesítményéről szóló referendumok is egyben. Ennek fényében nem meglepő, hogy a republikánusok az előrejelzések szerint annak ellenére is elveszíthetik többségüket a képviselőházban, hogy az elmúlt évtizedben több, republikánusok uralta államban is a maguk javára rajzolták át a választási térképet, és úgy szigorították a részvételi szabályokat, hogy azzal a hagyományosan demokrata-szavazó kisebbségek részvételét nehezítsék meg, vagy lehetetlenítsék el.

A szenátusban az előrejelzések szerint a republikánusok megtarthatják, sőt, akár növelhetik is a többségüket.

A várható képviselőházi vereségre tekintettel Donald Trump máris mossa kezeit. Az AP-nek adott interjújában arról beszélt, hogy ő inkább segíti a republikánusokat, mert a jelölteknek nyújtott támogatása növeli azok választási esélyeit. Ez ebben a formában persze nem igaz, a kérdés ennél összetettebb. Trump támogatása valójában a republikánus előválasztásokon tűnt döntő tényezőnek, de mert Trump jellemzően a szélsőségesebb jelölteket támogatta, azok esélyei az általános választásokon rosszabbak, még ha az igaz is, hogy Trump hívei lelkesebben támogatják őket, és a választói aktivitás döntő tényező lehet egy félidős választáson, amelyen jellemzően elmarad a részvétel az elnökválasztásokkal egyidőben tartott választásokétól. Akit érdekel az ilyesmi, annak melegen ajánlom az 538 folyamatosan frissülő előrejelzését és kapcsolódó elemzéseit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.