Trump szerint nem ő lesz a felelős azért, ha a republikánusok kikapnak novemberben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Előre hárítja a felelősséget Donald Trump a republikánus párt várható választási szereplése miatt. November 6-án tartják a félidős választást az Egyesült Államokban, ahol a képviselőket kettő, a szenátorokat pedig hat évre választják, így minden második évben az egész képviselőházat és a szenátorok harmadát újra kell választani.

Az ilyen félidős választások hagyományosan az elnök teljesítményéről szóló referendumok is egyben. Ennek fényében nem meglepő, hogy a republikánusok az előrejelzések szerint annak ellenére is elveszíthetik többségüket a képviselőházban, hogy az elmúlt évtizedben több, republikánusok uralta államban is a maguk javára rajzolták át a választási térképet, és úgy szigorították a részvételi szabályokat, hogy azzal a hagyományosan demokrata-szavazó kisebbségek részvételét nehezítsék meg, vagy lehetetlenítsék el.

A szenátusban az előrejelzések szerint a republikánusok megtarthatják, sőt, akár növelhetik is a többségüket.

A várható képviselőházi vereségre tekintettel Donald Trump máris mossa kezeit. Az AP-nek adott interjújában arról beszélt, hogy ő inkább segíti a republikánusokat, mert a jelölteknek nyújtott támogatása növeli azok választási esélyeit. Ez ebben a formában persze nem igaz, a kérdés ennél összetettebb. Trump támogatása valójában a republikánus előválasztásokon tűnt döntő tényezőnek, de mert Trump jellemzően a szélsőségesebb jelölteket támogatta, azok esélyei az általános választásokon rosszabbak, még ha az igaz is, hogy Trump hívei lelkesebben támogatják őket, és a választói aktivitás döntő tényező lehet egy félidős választáson, amelyen jellemzően elmarad a részvétel az elnökválasztásokkal egyidőben tartott választásokétól. Akit érdekel az ilyesmi, annak melegen ajánlom az 538 folyamatosan frissülő előrejelzését és kapcsolódó elemzéseit.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.