Egyre többet költ az állam a külföldi hallgatók támogatására

Miközben a itthoni hallgatók állami támogatása egyre jobban szűkül, addig az állam egyre többet költ a külföldiek egyetemi oktatására. A G7 arról ír, hogy az erre a célra beindított Stipendium Hungaricum program évi 5,5 milliárd forintba kerül, amivel a 2017/2018-as őszi féléven 5 ezernél is több külföldi diák tanult hazánkban. Ez pedig a nálunk tanuló külföldi hallgatók hatodát adják.

  • A Stipendium Hungaricum keretében nálunk tanulók tandíját a magyar állam fizeti, 
  • emellett ingyenes kollégiumi ellátást is kapnak. Ha ez nem lehetséges, vagy nem ezt választják, akkor havi 40 ezer forintos lakhatási támogatást kapnak . 
  • Emellett még a megélhetési költségekre is kapnak havi 40,6 ezer forintot. 
  • Az is nagy segítség, hogy ingyenes egészségügyi biztosításhoz is jutnak, és kapnak kiegészítő, évi 65 ezer forintos egészségügyi biztosítást is.

A magyar ösztöndíjprogram leginkább Ázsia és az arab térség szegény és szegényebb országaiban népszerű. A lap szerint a legtöbben Pakisztánból érkeznek (20 százalék), a rangsorban utána Szíria (8 százalék), Jordánia (7 százalék) és Nigéria (5 százalék) követi.

A lap szerint Stipendium Hugnaricum programban részt vevő hallgatók után az egyetemek a hazai költségtérítés akár 2,5-szeresét kapják, így a gazdasági érdekük az ilyen hallgatók felvétele lesz, és nem a hazaiaké. Ráadásul az oktatók is magasabb béreket remélhetnek az idegen nyelvű órák után.

És a program egyre bővül, 2015-ben az állam még évi 1,5 milliárd forintot szánt a prgramra, 2016-ban és 2017-ben már évi 5,5 milliárdot. A G7 úgy számolt, hogy egy külföldi diák 1,8 millióba kerülhet évente, így a jelenlegi ösztöndíjas számot figyelembe véve a Stipendium Hungaricum programra 10 milliárd forintnál is több mehet el idén. Közben egy magyar diákra átlagosan évi körülbelül 0,5 millió forintot szán a magyar állam. 

A lap megnézte azt is, hogy melyik intézményekbe jár a legtöbb külföldi hallgató. A legtöbb külföldi hallgató (akik saját maguk fizetik a tandíjukat) az orvosi képzéseken, leginkább a Semmelweis Egyetemen, a debreceni, szegedi és pécsi egyetemeken tanulnak. Ezzel szemben a Stipendium Hungaricum programban részt vevő hallgatók a kevésbé eredményes intézményeket részesítik előnyben. Ezért a Dunaújvárosi Egyetemen a legmagasabb az arányuk a teljes hallgatói létszámon belül, ott már minden 17. hallgató ezzel az ösztöndíjjal tanul.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.