Magyarellenes óriásplakátokat ragasztottak ki Kárpátalján, a kormányzó szerint az orosz titkosszolgálat szítja a feszültséget

külföld
2018 október 20., 16:26
comments 281
photo_camera Fotó: Nemes János/MTI/MTVA

Ismeretlenek „Megállítjuk a szeparatistákat” szövegű, ukrán nyelvű, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőinek fényképeivel illusztrált óriásplakátokat ragasztottak ki Kárpátalja több járásában szombatra virradóra.

Hennagyij Moszkal kormányzó weboldalán azt írja, hogy a tettes valószínűleg az orosz titkosszolgálat, akiket korábban is a helytelen nyelvhasználatuk buktatott le.

„A provokáció végrehajtóit jelenleg még keresik a hatóságok, azonban a végrehajtás módja és stílusa azt mutatja, hogy ez az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) műve, mely nem első alkalommal próbálja összeugrasztani a Kárpátalján élő magyarokat és ukránokat”

- írja Moszkal honlapja.

Tavaly áprilisban a Nagyszőlősi és Beregszászi járás határaiban ragasztottak ki provokatív plakátokat magyar nyelven.

“Az akkori és a mostani plakátok is hibásan, orosz tükörfordításban jelentek meg («Зупинімо сепаратистів» helyett «Зупинимо сепаратистів»-et olvashatunk). Folyó év februárjában kétszer gyújtották fel a KMKSZ központi irodáját. Ezeket az ügyeket megoldották, s kiderítették, hogy Oroszország áll a bűncselekmények mögött. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jelenlegi provokáció „megrendelőit” is kézre kerítsük. Azonban már többszörösen is bebizonyosodott, hogy a hasonló primitív cselekmények Kárpátalján nem működnek, hiszen sem az ukránok, sem pedig a magyarok nem dőlnek be nekik”

- fogalmaz a kormányzó cikke.

(via karpataljalap.net)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.