Merkel: Németország leállítja a Szaúd-Arábiának szánt fegyvereladásokat

Németország egyelőre leállítja a Szaúd-Arábiának szánt fegyvereladásokat Dzsamál Hasogdzsi újságíró halálával kapcsolatos helyzetben – közölte Angela Merkel német kancellár Berlinben, a lehető leghatározottabban elítélve az isztambuli szaúdi főkonzulátuson történt gyilkosságot.

„Ami a hadiipari termékek exportját illeti, az nem folytatódhat a jelenlegi körülmények között” – mondta Merkel, egyetérve azokkal, akik az Perzsa-öböl menti országokba irányuló, egyébként is korlátozott fegyvereladások leállítását követelik. 

Merkel azt mondta, a szaúdi vezetésnek sürgősen tisztáznia kell a történteket, és az elkövetőeket felelősségre kell vonnia. A német kormány nemzetközi egyeztetéseket folytat, hogy a továbbiakban hogyan járjanak el Rijáddal szemben – mondta.

Angela Merkel és a szaúdi király 2017. április 30-án.Fotó: Bandar al-Jaloud/AFP

Németország közel félmilliárd euró értékben adott el fegyvereket Szaúd-Arábiának az idén – derült ki a német gazdasági minisztérium egy dokumentumából, amibe betekintést nyert a dpa német hírügynökség.

Rijád egész pontosan 416 millió euró (134,5 milliárd forint) értékben vásárolt német fegyvereket január 1. és szeptember 30. között – mondta a minisztérium egy német ellenzéki törvényhozó kérdésére válaszolva.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. A török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók és a neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban tagadta, de szombaton beismerte, hogy az újságíró dulakodás, feltehetően egy fojtófogás alkalmazása miatt vesztette életét.

A héten külföldiek 1,1 milliárd dollárnyi szaúdi részvényt adtak el. (Reuters, MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.