Merkel: Németország leállítja a Szaúd-Arábiának szánt fegyvereladásokat

fegyver
2018 október 21., 18:40
comments 160

Németország egyelőre leállítja a Szaúd-Arábiának szánt fegyvereladásokat Dzsamál Hasogdzsi újságíró halálával kapcsolatos helyzetben – közölte Angela Merkel német kancellár Berlinben, a lehető leghatározottabban elítélve az isztambuli szaúdi főkonzulátuson történt gyilkosságot.

„Ami a hadiipari termékek exportját illeti, az nem folytatódhat a jelenlegi körülmények között” – mondta Merkel, egyetérve azokkal, akik az Perzsa-öböl menti országokba irányuló, egyébként is korlátozott fegyvereladások leállítását követelik. 

Merkel azt mondta, a szaúdi vezetésnek sürgősen tisztáznia kell a történteket, és az elkövetőeket felelősségre kell vonnia. A német kormány nemzetközi egyeztetéseket folytat, hogy a továbbiakban hogyan járjanak el Rijáddal szemben – mondta.

photo_camera Angela Merkel és a szaúdi király 2017. április 30-án. Fotó: Bandar al-Jaloud/AFP

Németország közel félmilliárd euró értékben adott el fegyvereket Szaúd-Arábiának az idén – derült ki a német gazdasági minisztérium egy dokumentumából, amibe betekintést nyert a dpa német hírügynökség.

Rijád egész pontosan 416 millió euró (134,5 milliárd forint) értékben vásárolt német fegyvereket január 1. és szeptember 30. között – mondta a minisztérium egy német ellenzéki törvényhozó kérdésére válaszolva.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. A török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók és a neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban tagadta, de szombaton beismerte, hogy az újságíró dulakodás, feltehetően egy fojtófogás alkalmazása miatt vesztette életét.

A héten külföldiek 1,1 milliárd dollárnyi szaúdi részvényt adtak el. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.