Az ENSZ-nek hála egy hajléktalan kenyai lánybarátot kap Thomas, a gőzmozdony

2018 október 23., kedd 8:27
410

A 21. század megérkezik Sodor szigetére. A Telegraph értesülései szerint a Thomas, a gőzmozdony új évadában a sorozat története során először egy fekete, női karakter, Nia is megjelenik.

Nia ráadásul nem csupán nő és fekete, hanem hajléktalan és menekült is. A Telegraph szerint a sorozat alkotói az ENSZ ajánlása alapján fejlesztették ki Nia karakterét, hogy a gyerekeknek így taníthassanak a menekültekről.

A nemiség szerint kiegyenlített történetszálak kifejlesztésében Tolulope Lewis-Tamoka, az ENSZ Nők Afrikája programjának tanácsadója segített. "Niának nincs otthona, így hát Sodorban kell maradnia, ahol Thomas és Nia együtt dolgoznak a feladatok teljesítésén" - mesélte Lewis Tamoka, aki szerint így a kisgyerekekkel is megismertethetik a menekült fogalmát anélkül, hogy menekültnek kellene nevezni. Ahogy azt is, hogy még olyan is a szomszédunk és a barátunk lehet, aki más, mint mi.

A Thomas, a gőzmozdony új évadát 33 nyelven, 110 országban sugározzák majd. Lewis-Tamoka szerint a program így "csodálatos platform" a női egyenjogúság eszméje és a női jogok terjesztésére. "A lehetőségek végtelenek" - mondta. A sorozat ilyen továbbfejlesztését amúgy az eredeti mesét jegyző Wilbert Awdry tiszteletes örökösei is támogatják. "Mindig kissé önzők voltunk Nagypufi alkotásával kapcsolatban, de megértjük, hogy szükségessé vált némi változtatás" - monda lánya, Clare Chambers, aki szerint édesapja könyvét mindig is szerette mindkét nem, "de ha egy nemileg kiegyenlítettebb történetszál segíti felkelteni több lány érdeklődését, az csak jó".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt