Hét év alatt 1 milliárd dollárt kereshet Nevada a marihuána legalizálásával

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Marihuána-kínálat egy Las Vegas-i gyógyszertárbanFotó: Ethan Miller/AFP

Üzletileg is elég jól járthatnak azok az amerikai államok (összesen kilenc van ilyen), ahol legalizálták marihuána fogyasztását. Nevadában 2017 nyara óta lehet vásárolni kannabiszt az erre kijelölt gyógyszertárakban, és a gyógyszertárak helyi szövetségében (Nevada Dispensary Association - NDA) már azt számolgatják, milyen bevételei lehetnek ebből az államnak. 

Az NDA elnöke, Andrew Jolley szerint a lazított szabályozás serkentőleg hat majd a helyi turizmusra, ami már most sem elhanyagolható: csak Renóba és Las Vegasba évi 45 millió ember látogat el.

 A Guardian szerint a szintén legalizált Kalifornia csinálhatja a legnagyobb üzletet a marihuánából, de Nevada sem kell szégyenkezzen. Az első egy év alatt a legalizált államok forgalma 40 százalékkal volt magasabb, mint amire előzetesen számítottak, csak Nevada állam kasszájába 70 millió dollár vándorolt a legalizálásnak köszönhetően. 

Nevadában problémát jelent viszont, hogy hiába kapható a fű, a szállodák többsége még nem alakított ki olyan helyiségeket, ahol azt törvényesen el is szívhatják a vendégek, így a gyógyszertárak is a szabályozás pontosításáért lobbiznak. Ha hozzáigazítják a hatósági szabályokat a legalizálásról rendelkező törvényhez, a gyógyszertárak kalkulációja szerint az állam hét év alatt 1 milliárd dollár profitot termelhet a marihuána-eladásokból.

64 gyógyszertárban lehet már marihuánát vásárolni Nevadában, a boltok fele Las Vegasban van. A Demokrata Párt helyi politikusai most azon dolgoznak, hogy engedélyezzék is a fű fogyasztását minél több nyilvános és nem nyilvános helyen is. (Guardian)  

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.