Nem hajlandó elhagyni rezidenciáját a megpuccsolt Sri Lanka-i miniszterelnök

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Ranil Wickremesinghe, a megpuccsolt kormányfő.Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

Bevette magát rezidenciájára Ranil Wickremesinghe Sri Lanka-i miniszterelnök. A kormányfőt pénteken váratlanul leváltotta az ország elnöke, Maithripala Sirisena, hogy a helyére a Sri Lankát 2015-ig tíz éven át elnökként irányító Mahinda Rajapaksát nevezze ki. Döntését alkotmányos puccsként értékelték a magántulajdonú lapok, ezt a véleményüket alátámasztja, hogy Sirisena a parlamentet is berekesztette három hétre, nehogy a kormányfő bizalmi szavazáson tudja bizonyítani, hogy igenis megvan a többsége.

Rajapaksa Kína barátja, Wickremesinghe viszont inkább Indiához közeledett volna.

A gyorsan eszkalálódó helyzetben visszahívták még a szabadságolt rendőröket is, a miniszterelnöki rezidencia és az elnöki palota közelében pedig katonai csapatokat látni. Rajapaksa közben az ország egyik legfőbb buddhista templomában kérte a szerzetesek áldását - Rajapaksa vezetésével verték le a buddhista többségű országban a hindu tamilok lázadását. (Via The Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.