Együtt indul az EP-választáson az MSZP és a Párbeszéd

POLITIKA
2018 november 05., 22:51
comments 111

Az MSZP-Párbeszéd szövetség a megfelelő döntések meghozatala után várhatóan közösen készül a jövő évi európai parlamenti választásra, és a kampányuk egyik kulcstémája az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lesz – közölte a Párbeszéd társelnöke a két párt Egerben tartott sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely szerint emellett a legfontosabb kérdésnek azt tekintik, hogyan tehető alkalmassá arra Magyarország, hogy az EU-támogatások valóban a társadalom felzárkózását, a gazdaság versenyképességének erősítését szolgálják annak a hatalmi gépezetnek a finanszírozása helyett, amelyik „az elmúlt 8 évben hazánkat messzire vitte a nyugat-európai demokráciáktól”.

A politikus szerint „a magyar igazságszolgáltatás ma nem a bűnüldözésre, hanem a bűnpártolásra szövetkezik, nincs olyan intézmény, mely hathatósan fellépne a politikai korrupció ellen”, és a kormány leleplezi szándékait, amikor mindent megtesz annak érdekében, hogy ne csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez, ezért támogatják Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kezdeményezését, és gyűjtik a csatlakozást támogató aláírásokat.

Karácsony szerint az EU-s források sokszor nem közelítik Magyarországot Európához: készülnek ugyan beruházások, amiknek örülni lehet, de a fejlesztési pénzek elköltése „rendkívül centralizáltan” történik, ráadásul mindez a „Magyarországot az európai élet lehetőségétől megfosztó jelenlegi korrupt rezsimet finanszírozza”. Az EP-választási kampányban ezért kiemelt téma lesz a korrupció elleni fellépés és az a megújuló Európa, ami nem a hatalmi elitek, hanem a népek Európája – mondta. Az MSZP-Párbeszéd az utóbbi víziót szeretné képviselni az EP-ben, hogy Magyarország végre a nyugati demokráciák közé, ne egy kétsebességes, vagy kiüresedő EU szegénypadjára kerüljön – mondta.

Az MSZP-Párbeszéd sajtótájékoztatója a 2018. április 8-i parlamenti választás éjszakáján.
photo_camera Az MSZP-Párbeszéd sajtótájékoztatója a 2018. április 8-i parlamenti választás éjszakáján. Fotó: Botos Tamás/444

Tóth Bertalan MSZP-elnök a tájékoztatón azt mondta: bárhol járnak az országban, mindenhol találkoznak olyan ügyekkel, amik arról szólnak, hogy a „fideszes urak, baráti társaságok úgy kezelik az európai uniós pénzeket, mintha a sajátjuk lenne”. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) elmúlt időszakban indított vizsgálataiból az is kiderült: a miniszterelnök családja is érintett EU-s források eltüntetésében, a települési közvilágítás korszerűsítéséhez kötődő Elios-ügyben a jelentés „szervezett bűncselekmény-hálózatról” beszél.

A helyi „fideszes kiskirályok” minden településen szeretnek belenyúlni a közös kasszába, és szeretik az EU forrásokat sajátjuknak tekinteni, szerte igaz ez Egerben is, ahol a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) korábbi vezetőjének irányítása alatt eltűnt több mint 1 milliárd forint támogatás, amit a mai napig nem ismert baráti vállalkozói köröknek utaltak ki – mondta. Ennek kapcsán az MSZP követeli az érintett közéleti szereplők lemondását, és azt, hogy hozzák nyilvánosságra, kik részesültek ebből a pénzből, a rendőrség pedig folytassa le a nyomozást és indítványozza az elkövetők felelősségre vonását – mondta Tóth. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.