Meccsnapon vették őrizetbe a Monaco orosz oligarcha-tulajdonosát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Otthonában őrizetbe vették és kihallgatták Dimitrij Ribolovljevet, az AS Monaco orosz tulajdonosát, akit azzal gyanúsítanak, hogy offshore-számlákról színlelt szponzori szerződéseken keresztül próbált pénzt juttatni klubjához.

Dimitrij RibolovljevFotó: NICOLAS TUCAT/AFP

A Mediapart francia oknyomozó portál szerint az AIM reklámügynökségen keresztül próbált Ribolovljev 140 millió eurót juttatni csapatához. A klub így akart mentesülni az UEFA által 2014-ben bevezetett pénzügyi fair play szabályai alól, amely tiltja, hogy a klubok három egymást követő évben összesen 30 millió eurónál nagyobb veszteséget halmozzanak fel.   

A hírt elsőként közlő Le Monde szerint az ügy összefüggésben van azzal, hogy nemrég korrupció és  befolyással való üzérkedéssel miatt a hatóságok megvádolták és lemondatták a hercegség igazságügyi miniszterét. Ribolovljevet 48 órán keresztül tarthatják őrizetben anélkül, hogy nyomozás indula ellene.

Ribolovljev, akinek vagyonát a Forbes 6.8 milliárd euróra taksálja, az Urakali trágyagyártó cégen keresztül gazdagodott meg, a cégtől 2010-ben vált meg, de gyakori szereplője azóta is a híreknek. 

A 444-en legutóbb akkor írtunk róla, amikor híre kelt, hogy a Salvador Munti c. képet, amit 2013-ban 127,5 millió dollárért vett meg, és amit 2017-ben 450 millió dollárért adott tovább az Egyesült Arab Emírségek kulturális minisztériumának, valószínűleg nem is Leonardo festette. 

A történet azzal kerek, hogy a Ribolovljevet épp aznap vitték be, amikor csapata otthon az FC Bruges csapatával játszott BL-csoportmeccset. 4-0-ra kaptak ki odahaza, ki is estek ezzel. (Financial Times)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.