Meghalt a magyar hajléktalan, aki egy angol város hőse volt

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Tegnap levelet kaptam egy Angliában élő olvasónktól, aki hétvégén megvásárolta egy hajléktalantól a Big Issue magazin - a Fedél Nélkül brit megfelelője - aktuális számát, amelyben valaki szomorúságát fejezte ki egy Kakas István nevű bath-i hajléktalan halála miatt.

„A hajléktalanokat dehumanizáló, embertelen magyarországi bánásmód miatt szeretném megosztani a következő történetet. Talán tanulságul szolgál, és elgondolkoztatja az embereket. De igazából azt szeretném elérni, hogy Kakas István emléke örökre fennmaradjon azzal, hogy a történetét esetleg megírjátok. Így nemcsak Angliában, hanem szülőhazájában is méltó emlék marad életéről” - írta olvasónk.

Kakas István méretes kokárdával és híres seprűjével a kedvenc hídjánFotó: Big Issue

Kakas István haláláról mások mellett a BBC is megemlékezett, a Big Issue és a megyei lap, a Somersetlive pedig kifejezetten részletesen írt szerepéről a közösség életében. Magyarul a Határátkelő blog írt róla.

Városi nevezetesség

István előéletéről nem sokat tudni. A Big Issue-nak azt mondta, hogy katonaként szolgált, később pedig séfként dolgozott olyan sztárok keze alatt, mint Gordon Ramsay és Michael Caines. Erről az időszakról semmilyen más forrást nem találtam.

Az emlékek és információk onnantól szaporodnak meg, hogy a Bristol melletti, 90 ezres Bath lakója lett. A hajléktalan férfi 2010 óta szinte minden nap feltűnt az Avon folyó hídján, a Halfpenny Bridge-en, ahol a Big Issue-t árulta. A visszaemlékezések mind ugyanazt emelik ki: 

a férfi sokat mosolygott és jókat lehetett vele beszélgetni. 

Egy idő után elkezdte takarítani a hidat, majd virágokkal díszítette a korlátot. A helyi lap szerint amolyan két lábon járó városi intézménynek, sőt attrakciónak számított.

Fotó: Bath Live

Ez az a híd:

„Néhányan még le is fotóztak a virágokkal. Én pedig mosolyogtam rájuk, mert boldog vagyok, és azt szeretném, ha mindenki boldog lenne” - mondta egy 2013-as interjúban. 

A mentés

2014-ben történt, hogy egy apa a lányával biciklizett át a hídon, amikor a nyolcéves gyerek beleesett a folyóba. Az apa utánaugrott, de együtt sem tudtak kivergődni az erős sodrásból. Ekkor sietett segítségükre István, aki a takarításhoz használt seprűjével kihúzta őket. A magyar férfi később azt mondta, megdöbbentette, hogy az összes többi ember csak nézett és videózott a telefonjával.

Az életmentő mutatvány után Istvánt helyi hősként kezelték, megkapta a Mayor’s Citizen Awardot is.

Díjátadó a polgármesterrel és egy rendőrnővelFotó: Big Issue/Facebook

Kakas István múlt hónapban, 52 évesen halt meg leukémiában. Azóta több kedves gesztussal is emlékeztek rá Bath-ban.

Legyen a híd új neve: Istvan's Bridge

- hangzik az egyik jellemző komment. A hajléktalan férfi halála után a híd korlátjára sorra kerültek ki a virágok, gyertyák és kézzel írott üzenetek. Gemma, Andy és Robyn például azt írták egy kártyára: 

„Köszi az összes dumálást, mosolyt és pacsit. Mindig jobbá tetted a napunkat.”

A levelek mellé hoztak egy banánt is

István templomba járó ember volt, és a St Matthew's Church ingyen vállalta a szertartást. Ugyanakkor közösségi adománygyűjtés indult, hogy Istvánnak legyen rendes halotti tora, illetve hogy egy kis emléktáblát tudjanak elhelyezni a hídján. A befolyt pénz maradékát a Dorothy House-nak utalják át, ahol István élete utolsó napjaiban hospice ellátásban részesült. A crowdfunding célkitűzése 3 ezer font volt, de ennek a másfélszeresét adta össze mintegy 160 ember. 

Az egyik támogató ezt a megjegyzést csatolta:

„István, nagyon hiányolunk. Nélküled nem lesz ugyanaz átmenni a hídon. A sztoicizmusoddal és a jókedveddel mindannyiunknak példát mutattál.”