70 izraeli magyar történetet a hanukarácsonyfa alá!

„Kétlem, hogy bárki a magyar zsidóknál gyorsabban integrálódott volna Izraelben. Ha nem lett volna olyan rettenetes akcentusuk, észre sem vette volna senki, hogy a magyarok máshonnan jöttek. Egy magyar zsidó, akit Herzl Tivadarnak hívtak, és aki a Dohány utcai zsinagóga melletti házban született, megálmodta a zsidók államát, a szomszédai pedig az elsők között eredtek álmai nyomába. Ők nemcsak kivándorolni akartak Erecbe, hanem új hazát teremteni ott kávéházzal, színházzal, újsággal, szatírával. A magyarok azzal a céllal alijáztak Izraelbe, hogy haladéktalanul izraelivé váljanak...  Igazi cionisták voltak, de hitük szerint a cionizmus lényege nem abban áll, hogy feláldozzuk magunkat a szent hazáért, hanem hogy ott egy normális államot teremtünk és minden percet kiélvezünk. Izráel országában kelt életre a zsidó nép – aztán jöttek a magyarok, és így szóltak hozzá: »Na gyere, gyere, ülj le, együnk valamit...«”

Jair Lapid kneszet-képviselő írja ezeket a sorokat az #Izrael70magyar című album előszavában. A kötetet Izrael állam megalapításának 70. évfordulója alkalmából adja ki a Magyarországon és Izraelben is az Izraelinfo Alapítvány, a magyarul beszélő izraeliek közössége.

Az alapítvány a magyarországi kiadáshoz keres támogatókat. Segítségeddel már decemberben elérhető lesz az ünnepi album puha kötésben, 320 oldalon. 70 magyar arc, 70 magyar vonatkozású történet a modern Izrael állam történetéből.

„A 2018-as év elsősorban Izrael állam 70 éves fennállásáról szólt, ezt pedig egy különleges projekttel szerettük volna megünnepelni” – írja a gyűjtésre létrehozott Idiegogo-oldalon az alapítvány. „Hetven magyar vonatkozású történetet kerestünk és írtunk meg Izrael állam történetében, melyeket egy erre a célra létrehozott weboldalon hetven napon át tettünk közzé – az utolsót (na kiről? természetesen Herzl Tivadarról!) a jeles ünnep napján.

Sokat tanultunk ezekből a történetekből, mert általuk megismerhettük, hogyan jött létre Izrael állama, kik alapították és kik alkotják ma, milyen értékei vannak – mindezt az ország egy kicsiny keresztmetszetéből nézve, csak a magyar vonatkozású történeteket kiragadva. Szeretnénk, ha minél többen megismernék ezeket a történeteket – és ezen keresztül magát Izraelt is, 

Egy nyomtatott album kilép az internet világából, megfogható tárgyként foglalhat helyet polcainkon: 70 izraeli magyar történetet a hanukarácsonyfa alá!!!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.