A német egészségügyi miniszter több nyugdíjjárulékot fizettetne a gyermektelenekkel

2018 november 9., péntek 21:09
215
Jens Spahn egészségügyi minisztert Angela Merkel lehetséges utódjai között tartják számon. Fotó: Guido Kirchner/dpa Picture-Alliance/AFP

Jens Spahn német egészségügyi miniszter pénteken a Südwest Presse napilapban megjelent publicisztikájában azt javasolta, hogy a gyermektelenek magasabb nyugdíjjárulékot fizessenek. A miniszter szerint ugyanis a felosztó-kirovó rendszerben, ahol nem a korábbi megtakarítások, hanem a most aktívak befizetései fedezik a már inaktívak nyugdíját, a fiatalok tartják el az időseket, vagyis, ahogy ő fogalmazott "az öregek a fiataloktól kapnak pénzt, még ha ezek a fiatalok mások gyermekei is". Spahn amúgy maga is gyermektelen, és mint írta, "hajlandó volna anyagilag jobban hozzájárulni a rendszer fenntarthatóságához".

Ötletét még egyes minisztertársai is őrültségnek tartják. Hubertus Heil munkaügyi miniszter szerint "több is, mint fura ötlet", valójában a gyermektelenek büntetése, különös tekintettel arra, hogy vannak, akik nem önszántukból gyermektelenek.

Németországban - Magyarországhoz hasonlóan - komoly nyomást jelent a nyugdíjrendszerre, hogy mostanában vonul nyugdíjba a háború után született generáció, mely népesebb volt a következő generációknál. Németországban amúgy a 23-64 év közötti gyermektelen felnőttek már most 0,25 százalékkal magasabb biztosítási járulékot fizetnek.

Spahn az egyik esélyes jelölt a CDU Angela Merkel távozásával megüresedő elnöki posztjára. (Via Deutsche Welle)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt