December 19-től már csak üvegházakban használhatják a méheket is irtó neonikotinoidokat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A házi méhekre és egyéb beporzókra veszélyes neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szereket december 19-től az Európai Bizottság döntése alapján már csak kizárólag zárt termesztő berendezésben, magyarul üvegházakban lehet használni, közölte honlapján a Nemzet Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A neonikotinoidok a tudomány jelen állása szerint felelősek lehetnek a kolóniaösszeomlás nevű jelenségért, amikor teljes méhpopulációk pusztulnak el váratlanul. Ez jelentős veszély az élelmiszerellátás biztonságára, mert mezőgazdasági haszonnövényeink nagy részét méhek porozzák be.

A méhekre veszélyesnek ítélt neonikotinoid hatóanyagok - imidakloprid, klotianidin és tiametoxam - valamelyikét tartalmazó növényvédő szerek felhasználását először 2013-ban korlátozta az Európai Bizottság. Ezeket a szabályokat szigorították tovább:

A három hatóanyag bármelyikét tartalmazó szereket december 19-től nem lehet szabadföldön használni, az ezekkel kezelt magokat, például az őszi kalászosokat is eddig lehet csak szabadföldben elvetni. December 19-e után a kezelt magokból fejlődő, illetve az üvegházban kezelt növényeket - beleértve a palántákat is - tilos lesz szabadföldre kiültetni.

A szigorítás számos növényvédő szert érint. Négy termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét visszavonták, további 21 készítmény engedélyéből pedig törölni kellett a szabadföldi felhasználásokat. Az érintett készítmények részletes listája elérhető a Nébih honlapján.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.