December 19-től már csak üvegházakban használhatják a méheket is irtó neonikotinoidokat

2018 november 9., péntek 16:09
51

A házi méhekre és egyéb beporzókra veszélyes neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szereket december 19-től az Európai Bizottság döntése alapján már csak kizárólag zárt termesztő berendezésben, magyarul üvegházakban lehet használni, közölte honlapján a Nemzet Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A neonikotinoidok a tudomány jelen állása szerint felelősek lehetnek a kolóniaösszeomlás nevű jelenségért, amikor teljes méhpopulációk pusztulnak el váratlanul. Ez jelentős veszély az élelmiszerellátás biztonságára, mert mezőgazdasági haszonnövényeink nagy részét méhek porozzák be.

A méhekre veszélyesnek ítélt neonikotinoid hatóanyagok - imidakloprid, klotianidin és tiametoxam - valamelyikét tartalmazó növényvédő szerek felhasználását először 2013-ban korlátozta az Európai Bizottság. Ezeket a szabályokat szigorították tovább:

A három hatóanyag bármelyikét tartalmazó szereket december 19-től nem lehet szabadföldön használni, az ezekkel kezelt magokat, például az őszi kalászosokat is eddig lehet csak szabadföldben elvetni. December 19-e után a kezelt magokból fejlődő, illetve az üvegházban kezelt növényeket - beleértve a palántákat is - tilos lesz szabadföldre kiültetni.

A szigorítás számos növényvédő szert érint. Négy termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét visszavonták, további 21 készítmény engedélyéből pedig törölni kellett a szabadföldi felhasználásokat. Az érintett készítmények részletes listája elérhető a Nébih honlapján.