Törökország elküldte a Dzsamál Hasogdzsi halálával kapcsolatos felvételeit a nyugati országoknak és Szaúd-Arábiának

külföld
2018 november 10., 13:12
comments 58

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton - mielőtt elindult volna a párizsi első világháborús megemlékezésre - bejelentette, hogy az országa átadta a meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi halálával kapcsolatos felvételeit többek között Szaúd-Arábiának, az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Németországnak és Franciaországnak.

Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahova azért ment, hogy iratokat intézzen közelgő esküvőjéhez. A szaúdi hatóságok eleinte azt állították, hogy a Rijáddal szemben kritikus, egy éve az Egyesült Államokban élő újságíró elhagyta az épületet, és utána tűnt el. Mintegy két héttel később viszont azzal álltak elő, hogy Hasogdzsi dulakodás közben halt meg a konzulátuson. A török hatóságok szerint azonban előre kitervelt módon meggyilkolták.

“Mindent átadtunk” - mondta az indulása előtt Erdogan a felvételekről, de azt nem részletezte, hogy pontosan milyen felvételekről van szó, és mi van rajtuk.

Hasogdzsi 2014-ben
photo_camera Hasogdzsi 2014-ben Fotó: MOHAMMED AL-SHAIKH/AFP

Erdogan szerint a gyilkos, vagy a gyilkosok a között a 18 gyanúsított között lesz, akiket a török hatóságok azonosítottak, köztük van az a 15 ember, akik közvetlenül az újságíró halála előtt érkeztek Szaúd-Arábiából.

Eközben a kormányközeli török napilap, a Sabah arról írt, hogy feltételezhetően savban oldották fel Dzsamál Hasogdzsi holttestét, a maradványokat pedig vélhetően a konzul házának csatornalefolyójába dobták.

A csatornából vett mintavétel során talált savmaradványok alapján a nyomozók arra következtettek, hogy a maró anyag által részben feloldódott holttestet a gyilkosok ide dobták - folytatja a Sabah. A Sabah napilap már november 5-én - szintén névtelen forrásokra hivatkozva - megírta: Rijád a gyilkosság után egy vegyészt és egy toxikológust küldött Isztambulba azzal a feladattal, hogy megszabaduljanak a holttesttől, s hogy eltüntessék a nyomokat. (CNN,MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.