Törökország elküldte a Dzsamál Hasogdzsi halálával kapcsolatos felvételeit a nyugati országoknak és Szaúd-Arábiának

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton - mielőtt elindult volna a párizsi első világháborús megemlékezésre - bejelentette, hogy az országa átadta a meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi halálával kapcsolatos felvételeit többek között Szaúd-Arábiának, az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Németországnak és Franciaországnak.

Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahova azért ment, hogy iratokat intézzen közelgő esküvőjéhez. A szaúdi hatóságok eleinte azt állították, hogy a Rijáddal szemben kritikus, egy éve az Egyesült Államokban élő újságíró elhagyta az épületet, és utána tűnt el. Mintegy két héttel később viszont azzal álltak elő, hogy Hasogdzsi dulakodás közben halt meg a konzulátuson. A török hatóságok szerint azonban előre kitervelt módon meggyilkolták.

“Mindent átadtunk” - mondta az indulása előtt Erdogan a felvételekről, de azt nem részletezte, hogy pontosan milyen felvételekről van szó, és mi van rajtuk.

Hasogdzsi 2014-benFotó: MOHAMMED AL-SHAIKH/AFP

Erdogan szerint a gyilkos, vagy a gyilkosok a között a 18 gyanúsított között lesz, akiket a török hatóságok azonosítottak, köztük van az a 15 ember, akik közvetlenül az újságíró halála előtt érkeztek Szaúd-Arábiából.

Eközben a kormányközeli török napilap, a Sabah arról írt, hogy feltételezhetően savban oldották fel Dzsamál Hasogdzsi holttestét, a maradványokat pedig vélhetően a konzul házának csatornalefolyójába dobták.

A csatornából vett mintavétel során talált savmaradványok alapján a nyomozók arra következtettek, hogy a maró anyag által részben feloldódott holttestet a gyilkosok ide dobták - folytatja a Sabah. A Sabah napilap már november 5-én - szintén névtelen forrásokra hivatkozva - megírta: Rijád a gyilkosság után egy vegyészt és egy toxikológust küldött Isztambulba azzal a feladattal, hogy megszabaduljanak a holttesttől, s hogy eltüntessék a nyomokat. (CNN,MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnék összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.