A brit orvosok a jövőben gyógyszer helyett művészetet és kertészkedést is felírhatnak

Egészségügy
2018 november 13., 09:08
comments 42

A brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock mutatta be múlt héten azt a tervet, mely nyomán az ország orvosai a jövőben művészeti és hobbialapú terápiákat is felírhatnak majd a pácienseknek, ha ezeket ítélik meg helyesnek. A programmal elsősorban a mentális zavarokban szenvedőket, illetve a krónikus degeneratív betegséggel együttélőket célozzák, és a cél a gyógyszerfogyasztás visszaszorítása. 

Számos kórra, így a demenciától kezdve a különféle mentális zavarokon át a tüdőbetegségekig bezárólag lehet majd művészetet felírni a legkülönfélébb formákban, így a táncóráktól az énekleckéken át a múzeumlátogatásig ér majd a különféle terápiás beavatkozási kísérletek sora. 

Az ötlet mögött az áll, hogy Hancock szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kéne helyezni a megelőzésre, és ez az úgynevezett társas felírás ('social prescribing' a receptfelírás mintájára) segíthet abban, hogy visszaszorítsák azt a tendenciát, hogy rengeteg gyógyszer fogy az országban. 

A most bejelentett kezdeményezés egy nagyobb projekt része, melyben a háziorvosokat arra fogják ösztönözni, hogy amikor csak lehet, különféle hobbik és sportolás felé tereljék a krónikus degeneratív betegségben szenvedő embereket. 

Azt már számos kutatás kimutatta, hogy szoros összefüggés van a művészetek megélése és az egészségi állapotunk között, és hasonlóan hasznos megelőző, illetve tünetenyhítő hatása lehet a közösségben végzett tevékenységeknek is. 

Hasonló kezdeményezés indult idén Kanadában is, ahol a montreali orvosok kaptak lehetőséget arra, hogy ingyen belépőket osztogassanak a helyi szépművészeti múzeumba.  

A brit program ennél jóval szélesebb körű lesz, múzeumlátogatás mellett bingójátszást, kertészkedést és könyvtár- valamint koncertlátogatást is felírhatnak majd az orvosok. 

Az elsőszámú cél a gyógyszerhasználat visszaszorítása, mellyel Hancock szerint a brit egészségügyi szolgálat is jelentős költségeket spórolhat meg. 

Bár a brit kormány ötletét sokan alapvetően lelkesen fogadták, ugyanakkor azt is sokan kifogásolták, hogy ezek az eszközök a brit társadalom legszegényebb rétegei számára vélhetően nem lesznek hozzáférhetőek, ahogy komoly gondot jelent az egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozottsága is, amit egy ilyen projekt nem tud pótolni. A kormány egyelőre 4,5 millió fontot különített el e programokra, melyet az önkéntes és civil szervezetek bevonásával terveznek elkölteni, többek között sétaklubokat és kertészkedéseket szervezve. 

A kormány tervei szerint ez a fajta megelőzési eszköz 2023-tól lenne országszerte elérhető, párhuzamosan a januárban kinevezett magányügyi államtitkár által bevezetett intézkedésekkel, addig pedig kísérleti programok fognak futni az ország különböző pontjain. (Smitshonian, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.