Jelentős ütemben nő a gyűlölet-bűncselekmények száma az USA-ban

Tbg
bűnügy
2018 november 13., 21:47

2016-hez  képest 2017-ben 17 százalékkal több gyűlöletbűncselekmény történt az Egyesült Államokban. Ez már a harmadik olyan év, hogy hasonló ütemben nő az ilyen típusú bűncselekmények száma.

Ebben az évben ráadásul a növekedés akkora volt, hogy tíz éve nem mértek hasonlót: 7175 bűncselekmény volt tavaly, tavalyelőtt 6121.

A gyűlölet-bűncselekmények megoszlása szerint a többségüket származás miatt követték el, majdnem 60 százaléka az eseteknek ilyen volt. 20 százalékuk vallási, 15,8 százalékuk nemi, szexuális gyökerű.

A faji, nemzetiségi alapú esetek 49 százaléka feketék ellen irányult, 17,5 százalékuk fehérek ellen, míg a vallási indíttatású esetekben a zsidóellenesek 60, a muszlimellenesek majdnem húsz százalékát tették ki a támadásoknak.

Az elkövetők megoszlása szerint: a bűncselekmények felét fehérek követték el, tavalyelőtt még csak 46,3 százalékos volt az arányok. A fekete elkövetők száma valamelyest csökkent: 21,3 százalékra 26,1-ről.

A cselekmények közül 5100-at követtek el személyek ellen, jelentős részük megfélemlítés, 34 százalékuk erőszakos, 20 százalékuk súlyosan erőszakos bűncselekmény volt. A többit ingatlanok ellen követték el, 75 százalékban rongálással.

Az adatokat az FBI tette közzé, de számos hatóság adatait felhasználták. Míg az elmúlt három évben folyamatos volt a növekedés, a kilencvenes évek és a 2001-es évben elkövetett gyűlöletbűncselekmények számát még mindig nem érte el, akkor 9000-nél több ilyen esetet regisztráltak. (Newsweek/Címlapkép: JOE RAEDLE/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.