Jelentős ütemben nő a gyűlölet-bűncselekmények száma az USA-ban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

2016-hez  képest 2017-ben 17 százalékkal több gyűlöletbűncselekmény történt az Egyesült Államokban. Ez már a harmadik olyan év, hogy hasonló ütemben nő az ilyen típusú bűncselekmények száma.

Ebben az évben ráadásul a növekedés akkora volt, hogy tíz éve nem mértek hasonlót: 7175 bűncselekmény volt tavaly, tavalyelőtt 6121.

A gyűlölet-bűncselekmények megoszlása szerint a többségüket származás miatt követték el, majdnem 60 százaléka az eseteknek ilyen volt. 20 százalékuk vallási, 15,8 százalékuk nemi, szexuális gyökerű.

A faji, nemzetiségi alapú esetek 49 százaléka feketék ellen irányult, 17,5 százalékuk fehérek ellen, míg a vallási indíttatású esetekben a zsidóellenesek 60, a muszlimellenesek majdnem húsz százalékát tették ki a támadásoknak.

Az elkövetők megoszlása szerint: a bűncselekmények felét fehérek követték el, tavalyelőtt még csak 46,3 százalékos volt az arányok. A fekete elkövetők száma valamelyest csökkent: 21,3 százalékra 26,1-ről.

A cselekmények közül 5100-at követtek el személyek ellen, jelentős részük megfélemlítés, 34 százalékuk erőszakos, 20 százalékuk súlyosan erőszakos bűncselekmény volt. A többit ingatlanok ellen követték el, 75 százalékban rongálással.

Az adatokat az FBI tette közzé, de számos hatóság adatait felhasználták. Míg az elmúlt három évben folyamatos volt a növekedés, a kilencvenes évek és a 2001-es évben elkövetett gyűlöletbűncselekmények számát még mindig nem érte el, akkor 9000-nél több ilyen esetet regisztráltak. (Newsweek/Címlapkép: JOE RAEDLE/AFP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.