Újraindíthatja a nyomozást az UEFA a Manchester City ellen, miután kiderült, hogy két éve elkenték a vizsgálatot

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Az UEFA megüzente a Manchester City csapatának, hogy újraindíthatják a nyomozást ellenük pénzügyi szabálytalanságok miatt. 

A szövetség kellemetlen helyzetbe került azok után, hogy a Football Leaks oknyomozó platform frissen nyilvánosságra hozott dokumentumai alátámasztották: az angol klub vezetői 2016-ban nyomás alá helyezték a szövetség elöljáróit annak érdekében, hogy elfogadható mértékű büntetéseket szabjanak ki rájuk, amiért nem tartották be az UEFA 2014-ben szigorított pénzügyi szabályzatát (Financial Fair Play - FFP). Az ügyről múlt héten részletesen is írtunk

Infantino és Platini a 2016-os EB egyik sajtótájékoztatójánFotó: FEDERICO GAMBARINI/dpa Picture-Alliance/AFP

Az UEFA - amit jelenleg a szlovén sportvezető Aleksander Čeferin elnököl - közleménye úgy állítja be az ügyet, mintha a frissen felszínre került információkról korábban nem lett volna tudomásuk. 

Valójában az új vezetés ezzel a vizsgálattal a korábbi, Michel Platini elnök és Gianni Infantino volt főtitkár vezette elnökségre tolja rá a felelősséget. Az ügy főleg az azóta FIFA-elnöknek megtett Infantinóra nézve kellemetlen. 

Az FFP keretében az UEFA háromévente ellenőrzi, hogy az egyes klubok nem halmoznak-e fel túlzott veszteséget, illetve hogy a tulajdonosok nem juttatnak-e tiltott úton támogatást klubjaiknak. 

A Manchester City és a PSG arab tulajdonosai esetében világos bizonyítékai voltak annak, hogy mindkét alapvető szabályt súlyosan megszegték, a szövetség az ügy jelentőségéhez mérten mégis elenyésző, 60 millió eurós büntetést szabott ki a klubokra. 

A büntetést kétharmadát megúszhatták, amennyiben megfeleltek bizonyos korlátozásnak, így például csökkentették a keretek létszámát és az igazolásokra fordított összeget, a fennmaradó bírságot pedig három éven keresztül törleszthették és leírhatták a szövetség által folyósított Bajnokok Ligája-prémiumból is. (Guardian)