55 éve született Izland legfiatalabb szigete

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

1963 novemberének közepén egyszercsak kibukkant egy földdarab a tengerből: ez lett  Surtsey, Izland számos apró szigete közül az egyik legdélebben fekvő. 

Egy halászhajó legénysége szúrta ki akkor, hogy a vízből füstfelhő száll fel, amit kitörések kísérnek. Nemsokára pedig ott volt az új, vulkanikusan képződött sziget. Ezt a kitörést akkor több sziget megjelenése is kísérte, de a többit hamar visszanyelte az óceán, Surtsey viszont megmaradt. 

Surtsey, 16 nappal a felszínre kerülése után

A korabeli visszaemlékezések szerint a kitörés 1967 nyaráig tartott, ekkor Surtsey má  3 km2-nyi területet foglalt el. A tengeri madarak hamar felfedezték maguknak, gyorsan népszerű fészkelőhely lett, érkezésük után pedig növények is megjelentek. Már 1965-ben természetvédelmi területté nyilvánították, és turisták a mai napig nem látogathatják, a szigetre lépés csak kutatóknak engedélyezett. 

Ezért aztán nem sok minden épült a szigetre: mindössze egy kunyhó áll ott, pár emeletes ággyal és egy napenergiával működő generátorral, ami a szigetre érkező kutatóknak ad átmeneti otthont. Működik itt egy meteorológiai állomás is, ahonnan egy webkamerát is működtetnek

Surtsey ahogy jött, úgy fog eltűnni is: a sziget területe folyamatosan csökken, a hullámok ugyanis morzsolják le a sziget szikláit. De előrejelzések szerint a jelenleg  1.3 km2 területű Surtsey így is még legalább egy évszázadig a víz felszíne fölött fog maradni.  (Grapevine)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.