Elpusztult a Fővárosi Állatkert egyik elefántja

GYÁSZ
2018 november 24., 15:35
comments 104

A 2013-ban nálunk született ifjú elefánthölgy szervezetét a legrettegettebb elefántbetegség támadta meg. Az alattomos kór az esetek háromnegyedében halálos, Ashát sajnos a leggondosabb kezelés sem tudta megmenteni” - közölte szomorú hírt szombaton a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Az állaton csütörtök jelentkeztek az aggasztó tünetek: először általános bágyadtságot vettek észre nála, nehezen mozgott, ízületi érintettség volt tapasztalható. Megváltozott az állat viselkedése is, a szokásosnál kevesebbet kommunikált a környezetével, és a gondozókkal sem működött együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma is kialakult nála.

Asha, a Fõvárosi Állat- és Növénykert kiselefántja fürdik a kánikulában az elefántok kifutójának medencéjében 2014. június 11-én.
photo_camera Asha, a Fõvárosi Állat- és Növénykert kiselefántja fürdik a kánikulában az elefántok kifutójának medencéjében 2014. június 11-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Az állatkert szerint a tünetek alapján az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadhatta meg Asha szervezetét. Hozzátették, hogy ez mind a vadonban, mind az állatkertekben élő az ázsiai elefántok esetében előforduló, jellegzetesnek számító betegség. 

A kórokozó elefánt herpeszvírus (EEHV) lényegében az egész állományban jelen van, csaknem minden egyed hordozónak számít. Megbetegedést, konkrét tüneteket azonban alapesetben nem okoz. Ha azonban a vírus valamilyen ok miatt mégis erőre kap, kialakul a megbetegedés elég jellegzetes kórképe, méghozzá rendszerint igen gyorsan, akár egy-két nap alatt is. Ebből a szempontból a fiatal, választási korban lévő elefántok különösen veszélyeztetettek. 

Angela borját, Ashát fürdetik az ápolók az elefántok kifutójában a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2015. augusztus 7-én.
photo_camera Angela borját, Ashát fürdetik az ápolók az elefántok kifutójában a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2015. augusztus 7-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Asha több mint fél évszázadnyi  szünet után az első budapesti születésű elefánt volt. Az állatkert megjegyezte: 

„Növekedését, gyarapodását is sokan kísérték figyelemmel az elmúlt közel hat esztendőben, így nem csoda, hogy az állatkerti dolgozók mellett a nagyközönségnek is a szívéhez nőtt. Érthető hát, ha elvesztése mindannyiunkat szomorúsággal tölt el. Aki azonban valaha is látta, vagy nyomon követte történetét, bizonyára sosem fogja elfelejteni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.