Elpusztult a Fővárosi Állatkert egyik elefántja

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A 2013-ban nálunk született ifjú elefánthölgy szervezetét a legrettegettebb elefántbetegség támadta meg. Az alattomos kór az esetek háromnegyedében halálos, Ashát sajnos a leggondosabb kezelés sem tudta megmenteni” - közölte szomorú hírt szombaton a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Az állaton csütörtök jelentkeztek az aggasztó tünetek: először általános bágyadtságot vettek észre nála, nehezen mozgott, ízületi érintettség volt tapasztalható. Megváltozott az állat viselkedése is, a szokásosnál kevesebbet kommunikált a környezetével, és a gondozókkal sem működött együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma is kialakult nála.

Asha, a Fõvárosi Állat- és Növénykert kiselefántja fürdik a kánikulában az elefántok kifutójának medencéjében 2014. június 11-én.Fotó: MTI/Kovács Attila

Az állatkert szerint a tünetek alapján az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadhatta meg Asha szervezetét. Hozzátették, hogy ez mind a vadonban, mind az állatkertekben élő az ázsiai elefántok esetében előforduló, jellegzetesnek számító betegség. 

A kórokozó elefánt herpeszvírus (EEHV) lényegében az egész állományban jelen van, csaknem minden egyed hordozónak számít. Megbetegedést, konkrét tüneteket azonban alapesetben nem okoz. Ha azonban a vírus valamilyen ok miatt mégis erőre kap, kialakul a megbetegedés elég jellegzetes kórképe, méghozzá rendszerint igen gyorsan, akár egy-két nap alatt is. Ebből a szempontból a fiatal, választási korban lévő elefántok különösen veszélyeztetettek. 

Angela borját, Ashát fürdetik az ápolók az elefántok kifutójában a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2015. augusztus 7-én.Fotó: MTI/Kovács Attila

Asha több mint fél évszázadnyi  szünet után az első budapesti születésű elefánt volt. Az állatkert megjegyezte: 

„Növekedését, gyarapodását is sokan kísérték figyelemmel az elmúlt közel hat esztendőben, így nem csoda, hogy az állatkerti dolgozók mellett a nagyközönségnek is a szívéhez nőtt. Érthető hát, ha elvesztése mindannyiunkat szomorúsággal tölt el. Aki azonban valaha is látta, vagy nyomon követte történetét, bizonyára sosem fogja elfelejteni.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.