Terrorizmus finanszírozása miatt indult per egy kurd házaspár ellen a Szegedi Törvényszéken

bűnügy
2018 november 26., 09:31
comments 55

Az MTI beszámolója szerint terrorizmus finanszírozása miatt indult per egy kurd házaspár ellen hétfőn a Szegedi Törvényszéken.

A kurd férfi 2009-ben önként csatlakozott az EU által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárthoz, ahol katonai kiképzést kapott. 2014-ig fegyveres szolgálatot vállalt, de tényleges harcokban sosem vett részt, jellemzően az iraki hegyekben ruhát és élelmet szállított a Törökországban harcoló és a harcokból visszatérő PKK-egységeknek társaival együtt. 2014-ben áthelyezték a szíriai Kobanihoz, ahol szintén logisztikai feladatokat kapott.

A iráni születésű nő 2010 óta volt a PKK tagja, szintén katonai kiképzést kapott, de harcokban sosem vett részt. Feladata a harcoló csapatok női katonáinak fogadása és szállítsa volt. 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába, ahol az YPG egyenruháját viselve végzett logisztikai feladatokat.

A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg egymással, 2015-ben döntötték el, hogy 

nem szolgálnak tovább, új életet kezdenek és összeházasodnak. 

Bár a távozókat a PKK retorzióval fenyegette meg,, elszöktek és Irakba mentek, ahol összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz, ahol 2017. december 6-án a tompai tranzitzónában menedékjogot kértek. A házaspárt március 7-én vették őrizetbe.

Az MTI szerint a vádlottak nem ismerték be bűnösségüket, a férfi vallomást sem tett. A nő elmondta, 15 éves korában rabolták el, folyamatosan fenyegették, közölték vele, ha megszökik, biztos halál vár rá, kilátásba helyezték azt is, hogy megerőszakolják vagy eladják egy idős férfinak. Évekig nem volt lehetősége elmenekülni, csak azután tudott megszökni, hogy összeismerkedett későbbi férjével. Irakban új életet próbáltak kezdeni, de kiderült, hogy a PKK és a YPG kötelékében szolgáltak, így menekülniük kellett. Bíztak abban, hogy az Európai Unióban védelmet kapnak, ahogy más hasonló helyzetben lévő menekülők is. A letartóztatásban lévő vádlottak ügyét a bíróság tárgyaláson fogja elbírálni 2019-ben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.