Bár egyelőre semmi sem utal rá, vizsgálják, hogy nem szabotázs okozta-e Merkel gépének meghibásodását

külföld
2018 november 30., 10:00
comments 161
A Konrad Adenauer
photo_camera A Konrad Adenauer Fotó: KAY NIETFELD/AFP

Angela Merkel német kancellár éppen a vele utazó riporterekkel beszélgetett az orosz-ukrán konfliktus legfrissebb fejleményeiről az NSZK első kancellárja után Konrad Adenauernek nevezett német kormánygép fedélzetén, amikor a személyzet egyik tagja rájuk nyitotta az ajtót és kihívta a miniszterelnököt. "Miért most?" - kérdezett vissza Merkel. "Mert sürgős" - felelte a személyzet tagja.

Merkel, mint mondta, azt hitte, hogy otthon, Németországban történt valami szörnyűség. De nem ezért hívták ki, hanem mert a kormánygép kommunikációs berendezései meghibásodtak, egyáltalán nem tudtak kapcsolatba lépni a földi irányítással. Ez ugyan a gép röpképességét nem fenyegette, de a kommunikációs eszközök meghibásodása önmagában is komoly veszélyt jelent. A kényszerleszállás is problémás volt. A gép még csak egy órája volt a levegőben, alig fogyasztott még a transzatlanti útra teletankolt üzemanyagtartályaiból. Így, bár a pilóták elkezdték kiengedni az üzemanyagot, jelentősen leterhelve kellett landolnia a kölni reptéren, aminek az irányítóival a pilóták nem is tudtak kommunikálni - írja a Bloomberg, aminek a riportere a kormánygépen tartózkodott.

Beszámolója szerint a német hatóságok minden lehetséges okot megvizsgálnak, ami a meghibásodást okozhatta, így azt is, hogy esetleg szándékos szabotázs áldozata lett-e a gép. Erre eddig amúgy semmi sem utal, az első rutinvizsgálatok szerint technikai hiba történt.

És nem ez volt az egyetlen malőr. Miután kiderült, hogy a Konrad Adenauer nem tudja folytatni az útját, az is kiderült, hogy a pótlására érkezett gép se repülheti át az Atlanti-óceánt, mert annak a személyzete már túl sok időt töltött aznap levegőben. Merkel és pénzügyminiszter így ma kereskedelmi járatokkal repül előbb Madridba, majd onnan Buenos Airesbe. Így viszont lekési péntekre tervezett találkozóit Donald Trumppal, Hszi Csin-ping kínai és Mauricio Macri argentin elnökökkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.