Vattacukor volt nála, három hónapra lecsukták

bűnügy
2018 november 30., 08:46
comments 139
A hölgy éppen előkészületeket tesz a vattacukor terítésére. Képünk illusztráció.
photo_camera A hölgy éppen előkészületeket tesz a vattacukor terítésére. Képünk illusztráció. Fotó: Spyros Papaspyropoulos / Flickr CC BY NC-ND 2.0

Kártérítésért perli a rendőrséget, a georgiai Monroe megyét és egy drogteszt gyártóját egy georgiai nő. Dasha Finchert 2016 szilveszter éjszakáján, egy rutin közúti ellenőrzés után vették őrizetbe, miután az autójában talált vattacukrot a teszt elvégzése után metamfetaminként azonosították.

A vattacukor mennyisége alapján nem csupán birtoklással, hanem kábítószerkereskedelemmel is megvádolták, így a helyi bíróság egymillió dollárban határozta meg óvadékát. Fincher ezt nem tudta kifizetni, így 2016 december 31-től 2017 április 4-ig börtönben volt, mert csak három hónappal később ejtették ellene a vádat.

A lefoglalt "drogot" hivatalosan bevizsgáló állami labor ugyanis csak március 22-én állapította meg a kék színű vattacukorról, hogy valóban csak vattacukor.

Fincher keresetében azt írja, hogy élete fontos eseményeiről maradt le törvénytelen fogva tartása miatt. Hogy mást ne mondjuk, elzárása idején születtek meg unokái, egy ikerpár, lánya pedig elvetélt. Emellett azt is kifogásolja, hogy bár ejtették ellene a vádakat, a priuszát nem törölték.

Fincher esete amúgy nem egyedi. A ProPublica nonprofit oknyomozó alapítvány 2016-os cikke szerint a közúti ellenőrzéseken használt olcsó drogtesztek rendszeresen adnak téves pozitív eredményt, így Amerika-szerte ezrével vesznek őrizetbe jogtalanul embereket. A Washington Post cikke szerint ezek a gyakorlatilag használhatatlan drogtesztek többek között aprósüteményekről, mentolos cukorkákról, dezodorokról, teákról és még tucatnyi más, teljesen ártalmatlan dologról mutatták ki, hogy kábítószerek. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.