Miután a rendező ismerőseinek írt emailjében kritizálta a kormányt, letiltották a darabját a Párizsi Magyar Intézetben

Még a magyar viszonyokhoz képest is hátborzongató történet jelent meg az Indexen a egy Spiró színdarab letiltásáról.

A Párizsi Magyar Intézetben mutatták volna Spiró György Csirkefej című darabjának olvasószínházi előadását (ilyenkor a színészek papírról olvassák a szöveget), a premier előtt pedig a rendező Gerzsenyi Bea néha ismerősének emailben kritikusan írt a magyar közállapotokról, többek között azt, hogy

„A korrupció Orbán Viktor vezetésével zsebre teszi a médiát és a jogállamot úgy, ahogy van.”

A rendező az Indexnek arról beszélt, hogy valaki továbbíthatta a levelét a külügynek, majd állítása szerint szerdán Havasi János a Párizsi Magyar Intézet főigazgatója azzal hívta fel, hogy gondolkozik az előadás letiltásán, majd nem sokkal később emailben le is tiltotta a darabot, és azt írta:

 „Az okokat ismered.” 

Havasi János, aki egyébként Orbán Viktor sajtósának, Havasi Bertalannak az édesapja az Indexnek elismerte a történteket. Szerinte a rendező 

„Magyarországra, a magyar államra vonatkozóan méltatlan, súlyosan sértő, valótlan megállapításokat”

tett a programismertető szövegkörnyezetében (azt sajnos nem derült ki, hogy ez mit jelent), és 

„ennek fényében a magyar állam, a magyar adófizetők pénzéből fenntartott Párizsi Magyar Intézet számára a Gerzsenyi Bea által rendezett előadás megtartása nem vállalható fel.”

A kormány környékén eddig is nyugodt szívvel lépetek fel olyanok ellen, akik nyilvánosan kritizálták Magyarország vezetését, de ilyen jól dokumentáltan talán még nem fordult elő, hogy valakit a kormánnyal kritikus, de nem nyilvánosan terjesztett magánvéleménye miatt érjen hátrány, amit magánlevelezésében ismerőseivel közöl.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.