Menekülnie kellett az afganisztáni „kis Messinek”, aki nemrég még a példaképe kezét fogva futott ki a pályára

Az ötéves Murtaza Ahmadinak Messi volt a mindene, úgyhogy a lehető legnagyobb boldogsággal mutatta a kamerának azt a zacskóból gyártott argentin mezt, amelyre filccel rárajzolták Messi nevét és mezszámát.

A család által készített fotóFotó: STR/AFP

Két évvel ezelőtt a képek felszántották az internetet, ahol rengetegen igyekeztek megtalálni a fiút és összekötni Messivel. Végül sikerrel jártak, a Barcelona sztárja 

küldött is neki egy dedikált mezt és egy labdát, 

de a java még hátra volt.

Az Unicef képeFotó: MAHDY MEHRAEEN/AFP
Murtaza az apjávalFotó: BANARAS KHAN/AFP

Még ugyanabban az évben, 2016 végén a Barcelona barátságos mérkőzést játszott Katarban, és a dohai mérkőzésre elvitték Murtazát is, aki 

az idolja oldalán futhatott ki a pályára. 

A Messi kezét fogó, látványosan rajongó srác boldogsága egy igazi feel good sztori happy endjének látszott.

Csakhogy a hírnév felkeltette a tálibok figyelmét is. A fiú anyja az AFP-nek azt mondta, hogy a helyi erős emberek hívogatták őket, hogy most már biztos rengeteg pénzük van, adják oda nekik.

Ráadásul a család a síita hazarák közé tartozik, akik a szunnita tálibok örök célpontjainak számítanak. Ghazni térsége, ahol laknak, a kormány felügyelete alatt áll, de a radikális lázadók augusztusban és novemberben is komoly támadásokat intéztek ellene, többszázan meghaltak.

Murtaza családjának is menekülnie kellett, az anya elmondása szerint lövéseket hallottak, és ezért kapkodva, az éjszaka közepén hagyták el az otthonukat, 

még a dedikált Messi-mezt sem tudták magukkal vinni.

Murtaza egy kabuli lakásban december 3-ánFotó: NOORULLAH SHIRZADA/AFP

A család most Kabulban van, az AFP itt beszélt a fiúval. Hiányzik Messi - mondta a fiú, aki azt reméli, még találkoznak egyszer.

„Amikor találkozunk, azt mondom majd neki, hogy szalaam, és megkérdezem, hogy van. Ő pedig azt fogja válaszolni, hogy köszönöm és vigyázz magadra, és aztán kifutok vele a pályára, ahol ő játszani fog, én pedig nézni őt.”

(BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.