Az eltűnt hercegnő rejtélye

külföld
2018 december 08., 19:01
comments 211

December elején mutatta be a BBC „Az eltűnt hercegnő rejtélye” című filmet, ami így cím alapján leginkább gyerekmesének vagy valamilyen középkori legenda feldolgozásának tűnhet, pedig egy 2018-ban történt eseményeket feldolgozó dokumentumfilm. Dubai hercegnőjéről, Latifáról szól, aki megpróbált megszökni zsarnok apja birodalmából. 

Latifa hercegnő a szökése előtt készített videón
photo_camera Latifa hercegnő a szökése előtt készített videón

Latifa bin Mohammed al-Maktoum annak a Mohammed bin Rashid al-Maktoum sejknek az egyik lánya, aki az Egyesült Arab Emírségek leggazdagabb és legismertebb tagjának, Dubainak az uralkodója 2006 óta. A sejknek legalább hat feleségétől legalább 23 gyereke van, akiket mind megillet a hercegi, illetve hercegnői rang. Az 1985-ben született Latifa a relatíve liberális, turistacsalogató imidzsére sokat fektető Dubai kvázi reklámarca volt, a vagány, ejtőernyőző hercegnő, akinek azt kellett volna demonstrálnia, hogy apja birodalmában még a nők is milyen szabadok. 

Ez a PR-kampány 2018 márciusának elején Goa partjainál kapott léket, amikor India és az Emirátusok katonái lerohanták a Nostromo nevű jachtot, aminek a fedélzetén Latifa hercegnő próbált a szabadságba szökni. A sejk befolyásának köszönhetően hivatalosan senki nem mond semmit arról, hogy Latifa hogy került oda, és azóta mi történt vele, de a BBC újságírói szerencsére összerakták a hercegnőszöktetés kirakósának darabjait.

A mostani szökése előtt rögzített videóüzenetben Latifa arról beszélt, hogy 16 éves korában egyszer már megpróbálta elhagyni apja birodalmát, de akkor a határon elfogták, három évre gyakorlatilag börtönbe zárták, megverték és megkínozták. De nem csak ezért tervezte a 2018-as próbálkozását állítása szerint hét éven át, hanem mert nővére története különösen óvatossá tette.

Shamsa bint Mohammed Al Maktoum 2000-ben szökött meg családja egyik angliai luxusbirtokáról, és több mint egy hónapon át szabad is volt. Végül Cambridge-ben, az utcáról ragadták el apja emberei, akik ezek után haza is csempészték. Mivel ez emberrablásnak minősül, a brit rendőrök megpróbálták kivizsgálni az ügyet, de mindenhol csak falakba ütköztek. Egy nyomozó megpróbált Dubaiba utazni, hogy beszélhessen Shamsával, de nem kapott vízumot, és a sejk birodalmából semmilyen kérdésére nem érkezett válasz.

Latifa a videóban arról beszélt, hogy nővére azóta is egyfajta börtönkórházban él hazájában, és hogy az ő sorsát mindenképpen szerette volna elkerülni. Ezért is próbálta felvenni a kapcsolatot olyasvalakivel, akinek sikerült megszöknie közel-keleti emirátusból.

Hervé Jaubert francia üzletember 2004-ben indította be Dubaiban turistatengeralattjáró-vállalkozását, de néhány év múlva üzleti vitába keveredett az egyik leggazdagabb helyi család vezetőjével. A fiatalkorában a francia haditengerészetnél és a titkosszolgálatnál kiképzett Jaubert érezte, hogy szorul a hurok, ezért egészen kalandos módon szökött meg az országból. Női ruhába bújt, alatta könnyűbúvár-felszereléssel, és először is működésképtelenné tette a helyi parti őrség hajóját, másnap pedig egy gumicsónakkal kiszökött nemzetközi vizekre, ahol egy korábban leszervezett vitorláshajó várta egy régi francia kémismerősével a fedélzeten, és nyolc nap alatt elhajóztak a biztonságos indiai Mumbai kikötőjébe.

Amikor 2011-ben Latifa először próbált kapcsolatba lépni Jaubert-tel, a francia azt hitte, hogy valaki csőbe akarja húzni Dubaiból. A hercegnőnek azonban végül sikerült meggyőznie arról, hogy ő tényleg a sejk lánya és tényleg szökni akar, és innentől kezdve 2018-ig hetente többször is emaileztek.

Latifa másik segítője egy finn nő, Tiina Jauhiainen volt, aki capoeira-leckéket adott a sejk egyik palotájában, és akivel a hercegnő összebarátkozott. Rendszeresen együtt ejtőernyőztek, és Jauhiainen lett Latif kapcsolata a külvilággal, ő utazott Jaubert-hez is egyeztetni a szökés részleteit. A hercegnőnek sikerült 400 000 dollárt, több mint 100 millió forintot félretennie, és ebből tudták fedezni a költséges akciót.

Balra Latifa apja, a Dubai emír, jobbra a szaúdi trónörökös
photo_camera Balra Latifa apja, a Dubai emír, jobbra a szaúdi trónörökös Fotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

2018 február 24-én Jauhiainen és Latifa szokás szerint együtt reggeliztek, majd a királyi testőröket álruhában kicselezve autóval átszöktek a szomszédos Ománba. Innét 40 kilométeres, rázós tengeri út várt rájuk gumicsónakkal és jetskivel, míg sikerült elérniük a Nostromo nevű jachtot, amin Jaubert várt rájuk. Az amerikai zászló alatt hajózó Nostromóról azt gondolták, hogy zavartalanul elérheti India partjait, de elszámították magukat. 

Latifa abban bízott, hogy a nyilvánosság ereje segíthet rajta, ezért a Nostromóról nemcsak a családjával, hanem a médiával is megpróbálta felvenni a kapcsolatot. Azonban akárcsak Jaubert, a megkeresett újságírók is arra gyanakodtak, hogy valaki felültetni próbálja őket, ezért a szökésben lévő arab hercegnő híre nem járta be a világsajtót.

Miközben a Nostromo az indiai Goa kikötője felé haladt, Latifa apjának gépezete működésbe lépett. Hiába volt éppen kikapcsolva a hercegnő mobilja, a hajó útját követni gyerekjáték volt. A hajón tartózkodók beszámolói szerint amikor március 4-én már alig 50 kilométerre voltak az indiai partoktól, valóságos hadiflotta vette körbe a Nostromót, gyorsan átvették az irányítást felette, minden utast és a filippínó legénységet letartóztatták, a hajót pedig visszafordították az Emirátusok felé.

Néhány nappal később a Nostromo már ismét Dubaiban volt, és bár a legénységet, a francia-amerikai kettős állampolgár Jaubert-t és a finn Juahiainent a következő napokban szabadon engedték és kiutasították, Latifa hercegnő sorsáról semmit sem közöltek az ekkor már nagyon is érdeklődő nemzetközi sajtóval, Instagramját bezárták, őt pedig teljesen eltüntették a nyilvánosság előtt.

Ez így volt egészen a BBC filmjének bemutatójáig, ami után a Dubai uralkodócsalád sajtóközleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy Latifa jól van, épp december 6-án ünnepelte a 33. születésnapját. És őt, akárcsak nővérét, Shamsát nagyon szereti és nagyra tartja a családja. Képet, videófelvételt egyik hercegnőről sem mellékeltek.

Akárhol, akármilyen állapotban is van most a két nővér, Latifa ügye és a BBC filmje ismét rávilágította a nyugati világ figyelmét arra, hogy közel-keleti szövetségeseik, még ha néha modern és felvilágosult képet is szeretnének sugározni magukról, sok szempontból a legsötétebb középkort idézik. Az eltüntetett hercegnő ügye ráadásul nem sokkal azután robbant ki, hogy Dubaiban csak a hatalmas nemzetközi felháborodás hatására engedték szabadon azt a kurta-furcsa tárgyaláson életfogytiglani börtönre ítélt brit kutatót, akit kémkedéssel vádoltak. És persze ott volt Dzsamal Hasogdzsi ügye is, akit októberben az isztambuli nagykövetségükön gyilkoltak meg a szaúdiak, az Emirátusok hűséges szövetségesei.

„Egész életemben elnyomtak és rosszul bántak velem. A nőkkel úgy bánnak, mintha nem is emberek lennénk. Az apám nem folytathatja azt, amit mindannyiunkkal csinált” 

- írta Latifa még a szökés előtt Jaubert-nek az egyik emailjében. A francia szerint a hercegnő neki a Nostromón azt mondta, hogy szívesebben meghalna szökés közben, mint hogy még egyszer visszavigyék Dubaiba. Ahogy pedig az előre felvett videóüzenetében fogalmazott: „nagy baj, ha ezt most látják, mert azt jelenti, hogy vagy halott vagyok, vagy nagyon, nagyon, nagyon rossz helyzetben.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.