A NATO-tagállam Albánia nyilvánosan kezeli ügynökei személyazonosságát

Az Independent arról ír, hogy noha NATO-tagállam, Albánia számos olyan hírszerzői információt nyilvánosan kezel, ami súlyos biztonsági kockázattal fenyeget.

A lap szerint Albánia legtöbb hírszerzői aktivitása nyilvánosan követhető a helyi pénzügyminisztérium honlapján: az ügynökök személyazonossága, feladatai, küldetései, járművei, azok rendszámai, a munkatársak egyes költései is elérhetőek, ahogy az albán állami hírszerző központ adatai is pénzforgalmi adatai is. 

Részlet az albán pénzügyminisztérium honlapjárólFotó: http://www.financa.gov.al

Nyilvános az egyes munkatársak fizetése, és még azt is hozzáférhető, hogy kit kell riasztani, ha elromlik a WC a hírszerzés központjában. Az adatokat napi rendszerességgel frissítik. 

A nyilvántartásból kiderül még az ügyes ügynökök személyi száma is, beleértve az Albánia határain belül vagy azon kívol dolgozókat is. Az is kiderül, hogy pontosan mely ügynökök vannak kiküldetésben a NATO központjában, Brüsszelben. Elérhetőek diplomáciai védelmet élvező, környező országokban - Belgiumban, Görögországban, Koszovóban, Olaszrországban, Macedóniában és Szerbiában - szolgáló titkos ügynökök nevei is.  

Az albán hírszerzés a lap megkeresésére elismerte az információk érzékenységét, de jelezte, hogy követniük kell a törvényeket és szabályokat, azok pedig nem teszik lehetővé, hogy olyan formán költsék a pénzt, hogy az nincs dokumentálva. 

Hogy miért hozzák ezzel együtt nyilvánosságra az ügynökök személyazonosságát, az nem derült ki, viszont a megszólaltatott szakértők szerint ezek az adatok sebezhetővé tehetik az országot és a katonai szövetséget is - megfigyelhetővé, akár zsarolhatóvá tehetnek fontos pozícióban lévő ügynököket. 

A NATO brüsszeli központjának sajtóosztálya a cikk megjelenéséig nem reagált az Independent kérdéseire. (Independent)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.