A NATO-tagállam Albánia nyilvánosan kezeli ügynökei személyazonosságát

külföld
2018 december 09., 16:49

Az Independent arról ír, hogy noha NATO-tagállam, Albánia számos olyan hírszerzői információt nyilvánosan kezel, ami súlyos biztonsági kockázattal fenyeget.

A lap szerint Albánia legtöbb hírszerzői aktivitása nyilvánosan követhető a helyi pénzügyminisztérium honlapján: az ügynökök személyazonossága, feladatai, küldetései, járművei, azok rendszámai, a munkatársak egyes költései is elérhetőek, ahogy az albán állami hírszerző központ adatai is pénzforgalmi adatai is. 

Részlet az albán pénzügyminisztérium honlapjáról
photo_camera Részlet az albán pénzügyminisztérium honlapjáról Fotó: http://www.financa.gov.al

Nyilvános az egyes munkatársak fizetése, és még azt is hozzáférhető, hogy kit kell riasztani, ha elromlik a WC a hírszerzés központjában. Az adatokat napi rendszerességgel frissítik. 

A nyilvántartásból kiderül még az ügyes ügynökök személyi száma is, beleértve az Albánia határain belül vagy azon kívol dolgozókat is. Az is kiderül, hogy pontosan mely ügynökök vannak kiküldetésben a NATO központjában, Brüsszelben. Elérhetőek diplomáciai védelmet élvező, környező országokban - Belgiumban, Görögországban, Koszovóban, Olaszrországban, Macedóniában és Szerbiában - szolgáló titkos ügynökök nevei is.  

Az albán hírszerzés a lap megkeresésére elismerte az információk érzékenységét, de jelezte, hogy követniük kell a törvényeket és szabályokat, azok pedig nem teszik lehetővé, hogy olyan formán költsék a pénzt, hogy az nincs dokumentálva. 

Hogy miért hozzák ezzel együtt nyilvánosságra az ügynökök személyazonosságát, az nem derült ki, viszont a megszólaltatott szakértők szerint ezek az adatok sebezhetővé tehetik az országot és a katonai szövetséget is - megfigyelhetővé, akár zsarolhatóvá tehetnek fontos pozícióban lévő ügynököket. 

A NATO brüsszeli központjának sajtóosztálya a cikk megjelenéséig nem reagált az Independent kérdéseire. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.