Angolnával az orrában pózol az év természetfotóján egy lelazult hawaii barátfóka

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hawaii egyik északnyugati szigetén készült a fenti kép egy fiatal barátfókáról. A látvány a szakértőket is meglepte, de csak mert ez már nem az első eset, hogy az egyébként veszélyeztetett fajként számontartott ragadozó emlős egyik példánya orrába szippant egy angolnát. 

A fókák egyik ismert kutatója. Charles Littnan a Postnak arról beszélt, hogy először két évvel ezelőtt kaptak képeket barátfókákról, akiknek orrlyukába hosszúkás halak szorultak. Rövid konzílium után úgy döntöttek, megpróbálják kioperálni a már csak két centire kilógó halat az állat orrából. Akkor sikerült: a fóka megmaradt, a gyakorlatilag egészben felszippantott hal odalett. 

Azóta három-négy hasonló esetet regisztráltak, amikor egy-egy fóka orrba tolta az angolnát. Minden esetben sikerült eltávolítani a halat a lyukból, az eseteket mind különböző szigeteken észlelték, így emberi beavatkozás kizárt. 

A jelenségre nincs egyelőre biztos magyarázat, a kutatók szerint a legvalószínűbb az, hogy az angolna akkor jut az orrba, amikor a fóka korallzátonyok környékén portyázik. Mivel nincs használható végtagjuk, amivel segíthetnének magukon, pofát a vízbe vágva vadásznak, a korallok körül gyakran rejtőző kis halak, polipok, angolnák pedig beszippantódhatnak.

A másik teória szerint elképzelhető, hogy nehezen emészthető angolnákról van szó, akiket a fókák kihánynak, de az orron át távoznána a száj helyett, de a kutatók ezt tartják a kevésbél életszerű verziónak. 

Akárhogy is, a kép gigantikus karriert fut a közösségi médiában, alighanem mert a fóka, miközben nincs végtagja, amivel könnyíteni tudna a helyzeten, jókedvvel és sztoikus nyugalommal viseli, hogy egy döglött hal lóg ki az orrából. (Washington Post) (Címlapi és cím feletti kép: .)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.