Elon Musk nagyon mélyen van, a könnyeivel küzdve mondott őrültségeket egy tévéinterjúban

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Még önmagához képest is egészen meglepő, szétesett interjút adott a CBS "60 minutes" nevű műsorának Elon Musk, a Tesla alapítója. Az üzletember lényegében azzal hencegett, hogy semmit sem tart be abból a megállapodásból, aminek köszönhetően - egyelőre - nem zárták börtönbe.,

Az interjúban mondottak durvaságának felfogásához érdemes ismerni az előzményeket.

A Trumphoz hasonlóan Twitter-mániás űrvállalkozó idén augusztusban arról posztolt bejegyzést, hogy a Teslát ki fogja vezetni a tőzsdéről, az aktuális tőzsdeinél magasabb árfolyamon, és hogy a részvények felvásárlásához meg is szervezte a finanszírozást. Mindebből, mint hamar kiderült, egy szó sem volt igaz: Musk azért írta ezt, mert feldühítették azok, akik szerinte a Tesla-részvények áresésére játszanak és ki akart tolni velük. A célját rövid távon el is érte, amennyiben a hír miatt az árfolyam nagyot ugrott. Csakhogy amit művelt, az elég nyilvánvalóan bűncselekmény volt, mivel hamis hírekkel, szándékosan befolyásolta egy tőzsdei cég értékét.

A rettegett tőzsefelügyelet, a SEC el is kezdett vizsgálódni, pert is indított, végül peren kívül megállapodott Muskkal, aki a következőket volt kénytelen vállalni azért, hogy elkerülje a súlyos börtönbüntetést:

  • kifizet 20 millió dollár büntetést saját zsebből
  • lemond a Tesla elnöki pozíciójáról
  • kinevez két, tőle független igazgatót az igazgatótanácsba, akik őt is felügyelhetik
  • csakis előzetes ellenőrzés után twitel ki - vagy kommunikál bármilyen felületen - bármit, ami a cégeivel kapcsolatos.

Ilyen előzmények után jött el az interjú a 60 minutesben. Lesley Stahl kérdéseit hallva Musk láthatólag alig tudott uralkodni magán sőt egy ideig úgy tűnt, hogy a könnyeivel küszködik. De nem ez volt a legkeményebb, hanem amit mondott:

Musk azt állította, hogy amióta szeptemberben megkötötte a megállapodást a SEC-kel, egyetlen twitjét sem cenzúrázták, vagyis olvasták el és hagyták helyben elküldés előtt. A cégalapító ezt azzal magyarázta, hogy csak azokat az üzeneteit kell előzetesen ellenőriztetnie, amik befolyásolhatják az árfolyamokat. "De ha elküldés előtt nem olvassák el őket, honnan tudják, hogy megmozgatják-e az árfolyamokat?" - kérdezett vissza Stahl, amire Musk azt válaszolta, hogy "Azt hiszem, néha hibázunk. Ki tudja?" Stahl, aki láthatólag nem akarta elhinni, hogy Musk szinte kérkedve beszél arról, hogy nem tartja be a peren kívüli egyezséget, vissza is kérdez, hogy "Ez komoly?"

De ha ez nem lett volna elég, Musk pár másodperccel már arról értekezett, hogy mit gondol a szervezetről, amelyik börtönbe is küldheti a twitelési szokásai miatt:

"Világosan akarok fogalmazni: nem tisztelem a SEC-et. Nem tisztelem őket."

Az interjúban később előkerült Robyn Denholm, a Tesla frissen kinevezett elnöke is. Róla Stahl azt mondta, hogy úgy tűnt, azért nevezték ki, hogy Muskot felügyelje. Amire az érintett azt mondta, hogy ő a cég legnagyobb egyéni részvényese, ezért azt tesz, amit akar.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.