Tűzszünetet kötnek a jemeni polgárháború kulcsfontosságú helyszínén

Több 444 videó?
Szeretném
Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A jemeni polgárháborúban szembenálló felek megállapodtak, hogy Hodeida vörös-tengeri kikötővárosban és az azonos nevű kormányzóságban tűzszünet lép életbe - jelentette be csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár a béketárgyalások helyszínén, a svédországi Rimbóban.

A nemzetközileg elismert kormány és az Irán támogatását élvező, síita húszi felkelők abba is beleegyeztek, hogy kivonják csapataikat a kikötővárosból, és humanitárius folyosókat hoznak létre. Az első híradásokból egyelőre nem derül ki, hogy mindez a tervek szerint pontosan mikor valósul meg.

Guterres szerint ez fontos megállapodás. Hodeida kikötőjén át jut el az ellátmány és humanitárius segély csaknem 80 százaléka a jemeniekhez, és megfigyelők szerint jelentős mennyiségű fegyverszállítmányok is érkeznek ezen keresztül.

A polgárháború lezárását célzó legújabb béketárgyalások a múlt héten, az ENSZ irányításával kezdődtek meg Svédországban, és a felek azóta már fogolycserében is megállapodtak, amelyet január 19-ig hajtanak végre.

A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015-ben avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók száműzetésbe kényszerítették az elnököt, és elfoglalták az ország északi felének nagy részét, benne a fővárossal, Szanaával. A konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságát okozta, a Jemenben élők többsége segélyre szorul, és milliókat fenyeget éhínség. (MTI)