Az elszaporodó vadnanduk fenyegetik a gazdákat Németországban

ÁLLAT
2018 december 16., 12:12
comments 161
Egy német nandu
photo_camera Egy német nandu Fotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance/AFP

A nanduk eredetileg Latin-Amerika füves területein élnek, de a húsáért ugyanúgy tenyésztik máshol is, akár a struccokat. Néhány ilyen pár szabadulhatott el a 90-es évek végén vagy a 2000-es évek elején egy lübecki farmról, amiknek a szabadon elő leszármazottai elkezdték szép lassan benépesíteni az észak-németországi tartományokat.

link Forrás

A mezőgazdasági minisztérium őszi madárszámlálása szerint Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Schleswig-Holstein tartományok határvidékén mára már 566 nandu él. A madarak annak ellenére is nagyon gyorsan szaporodnak, hogy igyekeznek szabályozni a számukat.

photo_camera Fotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance/AFP

Az akár 1,8 méteresre megnövő madaraknak a német gazdák nem igazán örülnek, mert nanduk gyakran ellepik a gabona- és repceföldjeiket. A helyi gazdaszervezetek szerint a madarak már több tízezer eurós kárt okoztak nekik. Most azért lobbiznak a kormánynál, hogy engedélyezzék a nanduk kilövését. (Deutsche Welle)   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.