A fenét lett a városligeti Biodóm Európa legjobb szabadidős épülete

Szélvészként járta be a sajtót, nemcsak a kormányzatit, de a kormánnyal kritikus hangvételű médiákat is a hír, miszerint a Városligetben épülő Biodóm épülete Európa legjobb szabadidős fejlesztésű épülete - pedig még meg sem épült.

A Google találati listája igen beszédes, mindenütt átment a hír.

Mint a sajtó az épületet tervező Paulinyi-Reith & Partners kommunikációs anyaga alapján közölte, a díjat az International Property Award "nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón" kapta meg az épület. (Hogy ez az ingatlanszakmai díjátadó mennyire komoly presztízzsel bír, azt nem tudom, de Wikipedia-oldala nincsen.)

Két probléma van viszont a hír komolyságával kapcsolatban. Az egyikre a Ligetvédők Lapja hívja fel a figyelmet, másikra az a tény, hogy egyelőre nincsen ilyen épület, itt tehát maximum látványtervet, tervet díjaztak, a Biodóm még nem épült meg. Azt pedig a ferencvárosi Bálna épülete, vagy a Dagály strandon épült Duna Aréna óta tudjuk, hogy egy dolog a látványterv, másik dolog az, ami végül megépül.

Azt pedig, hogy a magyar Biodóm Európa legjobbja lenne, meglehetősen erős kijelenteni akkor, ha az ember kicsit utánanéz ennek a díjnak, Gulyás András megtette.

Amikor azt mondjuk, hogy Hosszú Katinka a világ legjobb úszója, akkor arra gondolunk, hogy egy erős versenyen (világbajnokságon vagy olimpián) az első helyezést szerzi meg.

A Biodóm ennek a közelébe sem jutott, mint azt a Ligetvédők írják:

Ezen a versenyen 35 épület (vagy látványterv) kapta meg az Európa legjobbja díjat. Abban az alkategóriában (!), amelyben a Biodóm versenyzett csupán két másik jelölt volt, ráadásul mindkettő törökországi épület.

Hát így lett Európa legjobbja a Biodóm. Ugyanezen a díjkiosztón egyébként a Néprajzi Múzeum épülete is legjobb lett. (Ligetvédők Lapja/Vigyázat, a cím feletti kép csak látványterv, még nincs Biódom!!)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.