A Financial Timesnál Soros György az év embere

külföld
2018 december 19., 07:54
comments 255

A 88 éves Soros Györgyöt választotta az év emberének a Financial Times. A befolyásos brit gazdasági napilap szerint a Soros „a populisták által ostromolt liberális demokrácia zászlóvivője lett”. A FT azt is hozzáteszi, hogy az év emberét a lap általában a díjazott tevékenysége alapján választja ki, ezúttal azok az értékek is sokat nyomtak a latban, amiket Soros képvisel. 

A választást indokló cikk hosszú portré Sorosról, amelyben végigveszik a magyar származású amerikai milliárdos életének fontosabb állomásait, különös figyelemmel arra, hogy lett a zseniális spekulánsból a nyílt társadalom ideájának legnagyobb globális támogatója. 

A FT szerint ez a nyílt társadalom és a liberális demokrácia nyerte meg a hidegháborút, ma azonban minden oldalról támadják, Putyin Oroszországától Trump Amerikájáig. Természetesen külön említést kap Orbán Viktor Magyarországa  is, ahol Sorost „hamisan vádolják azzal, hogy el akarja árasztani Európát migránsokkal.”

A cikkben megszólal maga Soros is, aki szerint „mindennel vádolnak, még azzal is, hogy én vagyok az Antikrisztus. Szeretném, hogy ne legyen ilyen sok ellenségem, de ezt így annak jeleként értelmezem, hogy valamit jól csinálok”. Ugyanakkor az idén neki küldött levélbombák kapcsán megjegyezte: „az, hogy szélsőségeseket összeesküvés-elméletek arra sarkalnak, hogy ölni akarjanak, nagyon fáj nekem”.

A cikk legérdekesebb része talán az, amelyikben Soros az Európai Unióról beszél, amit a Szovjetunióhoz hasonlít, olyan bürokráciával, amely nem látja, hogy vesztésre áll:

„Az EU-t valódi vizionáriusok építették, akik tudták, hogy mik a gyengeségei, de abban bíztak, hogy később majd lesz politikai akarat a következő lépések megtételéhez. Ma az EU alkotmányjogászok kezében van, akik próbálnak megoldásokat találni, de így a legegyszerűbb dolgok is nagyon bonyolultak lesznek.”

Soros szerint „A történelem régen a mi oldalunkon volt. Ekkor a nyílt társadalmak sikeresek voltak és hódítottak. De a történelem folyása megváltozott. Ez a probléma, amit próbálok megérteni. Hogy miért erősödtek meg a zárt társadalmak.” 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.